Idén tavasszal száznál is több Balatonhoz közeli vendéglátóipari egységet kínáltak eladásra a tulajdonosok, nagyjából ugyanannyit, mint egy évvel korábban, viszont jellemzően sokkal olcsóbban – derül ki az Ingatlan.com összeállításából. A kínálat felemásan alakul, hiszen míg a tó déli partján tavalyhoz képest tizedével kevesebb, addig az északin harmadával több étterem, kocsma és szálloda keres új gazdát. Az adatok szerint egy Balaton környéki vendéglátóipari egységtől átlagosan 63 millió forintért válna meg tulajdonosa, ami 23 millió forinttal elmarad a 2015. tavaszi kínálati ártól.
– Tavalyhoz képest mintegy 9 százalékkal, 199 ezer forintra mérséklődött az egységek átlagos négyzetméterára. Ez még akkor is beszédes adat, ha tudjuk, hogy ezeknél az ingatlanoknál nemcsak a négyzetméterár irányadó, hiszen azt elsősorban az elhelyezkedés, a felszereltség és az épület állapota befolyásolja – magyarázta Balogh László, a hirdetési portál vezető gazdasági szakértője. Az árak mérséklődése még a legkedveltebb balatoni városokban is látszik: Zamárdiban az átlagos négyzetméterár 358 ezerről 276 ezer forintra, Siófokon 314 ezerről 246 ezerre, Balatonfüreden pedig 247 ezerről 177 ezerre mérséklődött. A tó körül mindössze három olyan település található, ahol drágulás tapasztalható: Balatonlellén harmadával nőttek az átlagos négyzetméterárak éves összevetésben, Balatonszárszón és Balatonkenesén pedig 12-15 százalékkal.
A portál 2012-ig visszamenően több mint ötszáz étterem, kocsma és szálloda adatait megvizsgálva arra jutott, hogy 2015-ig éves szintre vetítve mintegy 11 százalékkal nőtt az ingatlanok ára, ám idén megtört a dinamikus növekedés. Balogh László ezt a visszaesést részben azzal magyarázta, hogy a vendéglátóipar munkaerőhiánnyal küzd. Ezt bizonyítja többek között a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felügyelete alatt működő Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) idei előrejelzése, amely szerint a vendéglátásban érdekelt vállalkozásoknak komoly nehézséget jelent a munkaerő-toborzás. A GVI megállapítása szerint ez szoros összefüggésben lehet azzal, hogy a vendéglátásban dolgozók közül egyre többen vállalnak munkát külföldön az alacsonyabb magyarországi bérek miatt. Balogh László kiemelte: ilyen helyzetben a vendéglátósok hiánya sok tulajdonost arra késztet, hogy feladja tevékenységét, és értékesítse az ingatlant, akár az egy-két évvel korábbinál jóval alacsonyabb áron.