2018. január 22., hétfő, Vince, Artúr napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/egyforintnyi-vam-otvenet-termel-2558851/

Egyforintnyi vám ötvenet termel

Ezrével teremthet munkahelyeket, érdemi befektetéseket hozhat és növelheti az államkassza bevételét, ha sikerül elérni, hogy minél több távol-keleti kereskedő Magyarországon vámoltassa el az unió­ba szánt áruját – véli a vámügyi szolgáltatók szövetségének társelnöke. Előtérbe kerülhetnek a fogyasztóvédelmi szempontok is.

Egyforintnyi vámbevétel negyven-, de akár ötvenforintnyi további adóbevételt is hozhat az államkasszának – így vélekedett a Magyar Időknek nyilatkozva a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetségének társelnöke. Bók Mihály a becslést annak kapcsán említette meg, milyen megtérüléssel járhat, hogy hazánk megpróbál élre állni az EU-n belül folyó vámversenyben, s megkísérli idecsábítani a lehető legtöbb kínai kereskedőt.

– Érdemi haszon remélhető attól, ha a távol-keleti gazdasági szereplők például nem Hamburgot vagy Kopert választják a vámkezelés helyszínéül, hanem Budapestet – fogalmazott a szakember, majd rámutatott: a vámbevételek legnagyobb része az Európai Uniót illeti meg, az ügyintézésben részt vevő tagállamok az összeg húsz százalékát tarthatják maguknál.

– Lényeges azonban, hogy nem csak pénzügyi előnyök jöhetnek szóba – mondta a társelnök, majd elsőként a munkahelyteremtésről beszélt. Ha egy országba nagy mennyiségben érkeznek vámolandó termékek, akkor értelemszerűen gondoskodni kell a papírmunkáról, vagyis kellő számú ügyintézőre, adminisztrátorra van szükség. Az árut ugyanakkor mozgatni és raktározni is kell, vagyis a szállítmányozás és a logisztika területén is elkelnek a szakavatott emberek, de fontos szempont az őrzés-védelem és a pénzügyek megfelelő vitele is. – Akár több ezer munkahely is létrejöhet idehaza, amennyiben még több áru érkezik a Távol-Keletről Magyarországra a vámkezelés miatt – hangsúlyozta Bók Mihály.

– Nyilvánvaló az is – folytatta –, hogy a kínai vagy más cégek abba az országba viszik euró­pai fejlesztéseiket, ahol egyébként kifogástalan ügyintézésben részesülnek. De a jól működő vámrendszer a turizmusra is jótékonyan hathat, emellett szolgálhatja a hazai fogyasztók védelmét és adott esetben a nemzetbiztonságot. Megfelelő vizsgálattal ugyanis jobban kiszűrhetők a hamis vagy más ok miatt veszélyes áruk, miként a terrorizmus elleni küzdelemben is szerepe lehet a vámellenőrzésnek.

Fotó: Kurucz Árpád

A szállítmányozásban és a logisztikában is szükség lesz új munkaerőre, emellett az őrző-védő területen szintén felfuthat a kereslet, ha hazánk régiós áruelosztó központtá válik

– Ezek alapján érthető, hogy Magyarországnak miért érheti meg a kínai és más kereskedők idecsábítása, de milyen szempontok alapján választhatják a távol-keleti gazdasági szereplők hazánkat? – tettük fel a kérdést a társelnöknek. Bók Mihály azt válaszolta: a kereskedőknek kis túlzással majdhogynem mindegy, hol léptetik be árujukat az Európai Unióba, az viszont egyáltalán nem mellékes, hogy a vámkezelés egy órát vagy egy napot vesz-e igénybe. – Az elmúlt években sokat változott a magyar vámügyintézés, gyorsabb lett és rugalmasabb, miközben megannyi elektronikus megoldást, újítást illesztettek be a hazai szolgáltatásba – mondta a szakember, hozzátéve: a fejlesztések miatt sokan világszínvonalúnak tartják a magyar vámkezelést.

– A kereskedelemben a gyorsaság mellett a párbeszéd is rendkívüli előny – tette hozzá Bók Mihály, aki szerint az utóbbi szempont miatt lényeges, hogy a magyar vámszakma időről időre egyeztetéseket tart, a hatóság rendszeresen kikéri a szakmai szereplők véleményét. A vámügyi szervezet társelnöke mindezek mellett azt is megjegyezte, hogy színvonalas képzések megindításával garantálni lehet a megfelelő számú és képzettségű utánpótlást.

Kiemelt

Álommérkőzés a legendával

Fucsovics Márton idei három melbourne-i győzelmét követően hétfő hajnalban gyerekkori példaképével, Roger Federerrel játszik az Australian Open negyedik fordulójában.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!