2017. június 23., péntek, Zoltán napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/egyeztetnek-a-szakszervezetekkel-1599529/

Egyeztetnek a szakszervezetekkel

A munka törvénykönyvének módosítása májusban kerülhet a szociális partnerek elé
Figyelembe veszi a kormányoldal a szakszervezeti javaslatokat a munka törvénykönyvének módosítása előtt – értesült a Magyar Idők. Várhatóan a versenyszféra és a kormány állandó konzultá­ciós fórumának következő, május elején esedékes ülésén kerülhet napirendre a törvénymódosító javaslatcsomag, amelynek része az Országgyűlés előtt lévő munkaidőkeret-módosítás is. Az érdekképviseletek szerint jelen formában a módosítás lehetővé teszi, hogy a munkaadók túldolgoztassák az alkalmazottakat. A nemzetgazdasági tárca szerint viszont rugalmasabb lesz a rendszer.

Nyitott a kormány a munka törvénykönyvének módosításával kapcsolatos korrekciókra, ezért a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok közösen tesznek javaslatot annak érdekében, hogy az Országgyűlés előtt lévő módosító javaslatok miatt ne érhesse hátrány a dolgozókat – mondta a Magyar Időknek Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke. Jelezte, tegnap Mészáros Melindával, a Liga vezetőjével közösen egyeztettek Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárral annak érdekében, hogy a szakszervezeti javaslatok is belekerülhessenek az előterjesztésbe. Ezért a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának (vkf) soron következő, május eleji ülésén napirendre kerül a törvénykönyv módosítása, mégpedig úgy, hogy a korábban egyeztetett kérdések is bekerülhessenek az Országgyűlés elé.

Az érdekképviseletek elutasítják a munkaidőkeretre vonatkozó, egyéni képviselői módosító javaslatot. A módosítás azokat érintené, akiket a hagyományos, heti 40 órás beosztástól eltérő módon, úgynevezett munkaidőkeretben foglalkoztatnak. Ez azt jelenti, hogy elsősorban a termelői szektorban a felfutó termelési időszakban a dolgozó rugalmasabban, több munkaórán át foglalkoztatható, amit jelenleg egy éven belül – meghatározott pihenőidővel – kell kompenzálni. A módosítás ezt az egyéves periódust tolná ki három évre.

Forrás: Teknős Miklós

Az érdekképviseletek szerint túldolgoztathatják az alkalmazottakat

A Liga és a Munkástanácsok közös álláspontja szerint az Országgyűlés előtt lévő módosító javaslat átláthatatlanná teszi a pihenőidő számítását, emellett nem tartalmaz garanciákat arra, hogy a munkaadók ne dolgoztathassák túl az alkalmazottakat. Rendkívül aggályosnak tartják az érdekképviseletek azt a paragrafust, amely szerint a munkavállalónak havonta legalább egy pihenőnapot kell beiktatni, mivel ez a munkaadónak lehetőséget nyújt arra, hogy hetekig folyamatosan foglalkoztassa munkavállalóját. A javaslat emellett csupán néhány kiragadott, nyilvánvalóan gazdasági lobbiérdekek által motivált részmegoldást kezel, de elmulasztja összefüggéseiben tisztázni, rendezni a munkaidő-szabályozás kapcsán a szakmában felmerült általános értelmezési problémákat.

Amennyiben a tervezetet jelen formájában megszavazza a parlament, az súlyos adminisztrációs nehézségeket eredményezne, emiatt pedig szintén a munkavállalókat érné hátrány. A szakszervezetek emellett határozottan elítélték, hogy a törvénymódosítási tervezetet nem előzte meg a munkavállalói és a munkaadói oldallal folytatott háromoldalú konzultáció.

Az érdekképviseletek a napokban konkrét javaslatokat fogalmaznak meg, amelyek a sikeres egyeztetéseket követően bekerülhetnek a módosítási javaslatok közé. A szakszervezeti vezetők ezek közül kiemelték, hogy ágazati szintű kollektív szerződésekre lenne szükség a jelenlegi, vállalati szintű megállapodások helyett, amelyekben garantálnák, hogy a munkaadó ne dolgoztathassa túl az alkalmazottakat. Emellett a havi legalább egy kötelező pihenőnapra vonatkozó passzust is elfogadhatatlannak tartják, ennek egyértelműsítése szükséges.

Korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium lapunkkal azt közölte: a munkaidő-szervezésre vonatkozó szabályozás módosítását egyfelől az utóbbi években tapasztalt gazdasági fellendüléssel megjelenő, a munkaerőpiac kínálati oldalán jelentkező elszívóhatás indokolja, másfelől a pozitív gazdasági folyamatokra és a munkaerőpiaci igényekre tekintettel – egyes gazdasági területeken – az eddiginél rugalmasabb megoldásra van szükség. A tárca várakozásai szerint a módosításnak köszönhetően megnő a munkaadók és a szakszervezetek között kötött kollektív szerződések száma.

Hirdetés

Kiemelt

Kalandozások a pisai ferde torony körül

Minden világjáró bakancslistáján szerepel a Torre Pendente, azaz a ferde torony, amely egész évben látogatók ezreit vonzza Pisába.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!