2017. november 21., kedd, Olivér napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/egyelore-meg-nincs-hatara-az-uj-lakasok-dragulasanak-2450362/

Egyelőre még nincs határa az új lakások drágulásának

A kapacitás szűkösségére és a dráguló építőanyagokra hivatkozva a lakásfejlesztők még mindig erőteljesen emelik készülő új lakásaik árát; Budapesten az átlagos négyzetméterár már a hétszázezer forintot közelíti. Szakértők szerint a következő fél-egy év során a mostaninál jóval nagyobb mennyiségben piacra kerülő új otthonok hozhatnak árcsökkenést.

Megállíthatatlannak tűnik a budapesti új lakások drágulása: az átlagos négyzetméterár egy év alatt több mint 15 százalékkal emelkedve 688 ezer forintra nőtt a harmadik negyedév végére. A Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. felmérése szerint június végén még csak 655 ezer forintra rúgott a fajlagos átlagár, egy évvel korábban viszont a 600 ezer forintot sem érte el.

Budán a legolcsóbban a meglehetősen szűk kínálatú XXII. kerületben lehet vásárolni, ahol a legalább négylakásos projektek otthonait 412 ezer forintért kínálják. A legszélesebb kínálatú Újbudán a budapesti átlag körül alakul a fajlagos ár, az I. és a XII. kerület új építésű lakásai azonban már egymillió forintos négyzetméterár fölött érhetők el. A Duna másik oldalán a legkedvezőbb árakkal a dél-pesti kerületekben lehet találkozni, ahol átlagosan félmillió forint a négyzetméterár, szűkebben nézve a XXIII. kerületben pedig csupán 337 ezer, ám ott a kínálat is nagyon mérsékelt.

Ezzel szemben a Belvárosban az 1,1 millió forintot is meghaladja az átlagár. Az elemzés kiemeli, hogy egy kerületen belül is hatalmas eltérések lehetnek. A legnépszerűbb helyszínnek számító XIII. kerület angyalföldi részén átlagosan 573 ezer forintot tesz ki az új lakások egy négyzetmétere, a Lőportárdűlőnél 636 ezret. A Vizafogón, a Marina-parton és Újlipótvárosban pedig 900 ezer forint fölötti árakkal kell számolni.

Fotó: Bach Máté

Nem mindegy, hogy az elkészült ingatlan mikor kerül a piacra, és mikor kezdték meg a kivitelezését

A jelenleg értékesítés alatt álló 310 projektben, a felmérés szerint több mint 17 ezer lakás építését tervezik a fejlesztők. Az építőipart sújtó ­kapacitáshiány és a növekvő építési költségek miatt ugyanakkor minden negyedik projekt legalább két negyedévet csúszik az eredetileg meghirdetett átadáshoz képest. Az idei harmadik negyedévben 2250 lakás talált gazdára, az év elejétől eddig mintegy hatezer lakóingatlant adtak el a legalább négylakásosnak készülő társasházakban. A Cordia szerint idén nyolcezer adásvétel valósulhat meg a fővárosi újlakás-piacon.

– Döntő szempont, hogy a beruházók találnak-e megfelelő kivitelezőt – mondta lapunknak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint ez a probléma elsősorban a nagy, sok száz lakásos társasházak fejlesztőit érinti. A kisebb, 4-8 lakásos épületek építtetői ugyan könnyebben találhatnak kivitelezőt, a minőségben viszont komoly eltérések adódhatnak, attól függően, hogy mennyire szakképzett és gyakorlott a vállalkozó csapata.

Balogh László szerint a következő fél-egy év során rengeteg új lakás készülhet el, ami megtörheti az áremelkedést, mivel az eladhatóság és a versenyképesség szempontjai még meghatározóbbak lesznek. – Nem mindegy, hogy egy lakás mikor kerül a piacra, illetve mikor kezdik el az építését. Függetlenül attól, hogy érvényben marad-e 2019 után is a kedvezményes lakásáfa, ha sikerül értékesíteni a nagy mennyiségben piacra kerülő új lakások zömét a következő egy-két évben, az további lendületet adhat a lakásépítéseknek – magyarázta.

Minapi jelentésében a jegybank azt írta, hogy 2017 első felében tovább nyílt az építési költségeket mutató index és a lakásárindex közötti olló, ami a lakásfejlesztők nyereségességének folytatódó javulását jelenti. Az elemzés szerint a fővárosban az elmúlt évek drágulása révén a lakásárak kismértékben már meghaladták a gazdasági alapok által indokolt mértéket.

Hirdetés

Kiemelt

Tovább szépül a Budakeszi Vadaspark

A tervek szerint bővítik a Budakeszi Vadaspark területét, ahol a látogatók megnyerése érdekében folyamatosan fejlesztenek.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!