2017. szeptember 25., hétfő, Eufrozina, Kende napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/dublin-az-uj-kozpont-1957042/

Dublin az új központ?

A City bankjait a közös nyelv és az alacsony adó vonzza

Már jó ideje törik a fejüket Londonban a bankok és a pénzügyi szolgáltatók vezetői, hogy melyik uniós nagyvárosba telepítsék át munkahelyek ezreit, miután Nagy-Britannia megszűnik az EU tagja lenni. A City több száz pénzintézetének múlt péntekig kellett közölnie a brit jegybankkal, hogy miként képzelik el brexit utáni létüket.

Az új európai pénzügyi központ szerepéért egy sor nyugat-európai város állt sorompóba – többek között Párizs, Frankfurt és Luxemburg –, ám úgy tűnik, a népszerűségi listát Dublin vezeti utcahosszal. Az Ernst & Young (EY) nemzetközi tanácsadó cég közleménye szerint Nagy-Britannia 222 legnagyobb pénzügyi szolgáltatója közül a múlt hét végéig 59 nyilatkozott arról, hogy a brexit miatt az EU-ba költözteti személyi állománya egy részét. Dublint 19 vállalat nevezte meg lehetséges célpontként, így az ír főváros áll a választás első helyén.

A második legnépszerűbb célpont Frankfurt, a német metropolist 18-an említették az EY felmérésében, míg Luxembourg 11 választóval a harmadik, Párizs pedig a negyedik helyen áll a versenyben. Xavier Rolet, a londoni tőzsde vezetője szerint a brexit miatt akár százezer munkahely is kitelepülhet Londonból – írja a The Guardian.

Fotó: Reuters

Épül a pénzügyi negyed az íreknél

De mi teszi az 1,4 milliós Dublint vonzóvá annak ellenére is, hogy krónikus a lakáshiány, s nemigen dicsekedhet nemzetközi oktatási intézményekkel sem? Bár az olyan japán nagybankok, mint a Nomura és a Daiwa, Frankfurtot választották, s ez megadhatná a felütést, a City bankárai a földrajzi közelség, a történelmi kapcsolatok és a közös nyelv miatt jobban szeretik az ír fővárost.

Az EY egyik elemzője szerint Dublinban már számos nagy befektetési és vagyonkezelési bank háttérintézménye működik. Mindazonáltal nehéz megjósolni, végül is hány ember fog odaköltözni. Egy azonban biztos: az EU-szintű működéshez valódi funkciókkal bíró cégek kellenek, nem elég csupán postafiókot fenntartani. Becslések szerint több mint egy tucat londoni bank fogja legalább részben Dublint választani, s egyenként 10–500 munkatársat telepítenek majd át.

Ken Owens, a birt kormánynak brexitügyben tanácsot adó PwC munkatársa ugyanakkor azt jelezte, hogy 20-30 ügyfele fontolgatja a székhelyváltást – persze csak fokozatosan, eleinte mind­össze 10-15 felsővezető átköltöztetéséről lenne szó. A tanácsadó cég ügyfelei azért is találják vonzónak Írországot, mert ott nem kell elveszni az adódzsungelben. A társasági adó versenyképes: 12,5 százalék, az adórendszer pedig, ellentétben más országokkal, nagyon átlátható. Németországban ugyanakkor a munkaügyi törvények akadályozzák a külföldi munkavállalást, Hollandiában a bónuszoknak és a fizetésnek szabnak felső határt. Párizs pedig Owens szerint szóba sem jöhet.

Hirdetés

Kiemelt

A terrorizmus áldozatainak jogairól egyeztetnek a visegrádi és a Benelux-országok

Terrortámadás esetén az áldozatok „merőben új kategóriája” jelenik meg: ártatlan emberek, akik utcán sétálnak vagy szórakozóhelyen vannak – mondta a miniszter.

Poszt-trauma

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Óriásplakátokkal számolja fel önmagát a Jobbik?

Jöhet a fél évig tartó mocskolódás 1100 óriásplakáton.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!