Megkezdődött az almaszüret a hazai gyümölcsöskertekben, a betakarítást ugyanakkor alaposan megnehezíti a munkaerőhiány – hívta fel a figyelmet tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A köztestület az almatermesztők és kiskereskedelmi áruházláncok részére szervezett szakmai megbeszélést a hazai és a nemzetközi almatermesztéssel, piaci helyzettel kapcsolatban.
A tanácskozáson elhangzott: a meleg időjárás miatt a megszokottnál korábban indult a szüret, a betakarítás egészen októberig tart majd. Ebben az évben a várakozások szerint mintegy 500-550 ezer tonna alma terem hazánkban, ebből 150-200 ezer tonna étkezési minőségű. A mennyiséget még negatívan befolyásolhatja az elhúzódó kánikula, a nagy melegben ugyanis csökken a gyümölcsök súlya. Az almás szakemberek szerint az idén keresleti piac alakulhat ki, az árak így a tavalyinál magasabb szintre kerülhetnek. Ennek oka, hogy az Európai Unió egészében a korábbi évek átlagánál 2,7 millió tonnával kevesebb alma kerülhet a raktárakba.
A NAK ugyanakkor felhívta a termelők figyelmét arra, hogy az idén várható növekvő kereslet és jobb termelői árak ellenére az ágazatban folytatódnia kell a szerkezetátalakításnak, technológiai fejlesztéseknek. A cél, hogy a jövőben jelentősen emelkedjen az étkezési alma aránya az iparival szemben. A termelőknek ugyanis előbbi biztosít tisztes megélhetést.
A hazai ültetvények jelentős része ma korszerűtlennek számít, csupán a gyümölcsöskertek 20-25 százaléka mondható versenyképesnek. Az ágazatot a munkaerőhiány is hátrányos helyzetbe hozza. A termelők jó része a közfoglalkoztatás és a szezonális mezőgazdasági munka közötti könnyebb átjárásban látná a megoldást erre a problémára.
Az agrárkamara az idén – a már zajló gomba- és dinnyekampány mellett – az alma fogyasztását célzó akciót indít. A mintegy másfél hónapos almakampány október közepén indul, hét kiskereskedelmi áruházlánccal és az Agrármarketing Centrummal együttműködésben. A kampány célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a jó minőségű hazai almára, és megismertesse a vásárlókkal a fajtaválasztékot. Míg korábban évente mintegy 30 kilogramm volt az egy főre jutó fogyasztás hazánkban, ma már ennek csak a fele fogy el egy évben.