2017. május 24., szerda, Eszter, Eliza napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/derusen-latjak-jovot-hazai-cegvezetok-1476310/

Derűsen látják a jövőt a hazai cégvezetők

A hazai cégvezetők bíznak abban, hogy a magyar gazdaság és saját vállalatuk is növekedni tud, azonban továbbra is tartanak a munkaerőhiánytól és egyszerűbb adórendszert szeretnének – derül ki egy felmérésből. A társaságok többet költenének az innovációra, 60 százalékuk létszámbővítést is tervez.

A magyarországi cégek vezetőinek többsége úgy véli, képesek lesznek növekedni a következő 12 hónapban – derül ki a PwC pénzügyi tanácsadó cég csütörtökön megjelent nemzetközi felméréséből. A megkérdezettek 89 százaléka látja úgy, hogy növelni tudja cége árbevételeit, ez kevéssel felülmúlja a nemzetközi átlagot.

A válaszadó cégvezetők 56 százaléka a gazdaság egészének növekedését is várja tavalyhoz képest, érdekes módon a világgazdasági kilátásokról sokkal kedvezőtlenebbül vélekednek, mindössze 39 százalékuk számít globális bővülésre.

A gazdasági szereplők által sokszor hangoztatott szakemberhiány mint fő probléma immár teljes körűnek mondható: 85 százalékkal tavaly is kimagasló volt azok aránya, akik ettől tartottak, ez mostanra 92 százalékra emelkedett. Mint azt Mekler Anita, a PwC adó- és jogi tanácsadási üzletágának cégtársa kiemelte, érdemes megjegyezni, hogy olyan kormányzati intézkedések, mint a tavaly bejelentett járulék- és társaságiadó-csökkentések milyen gyorsan beépülnek a vállalati várakozásokba.

Tavaly még a válaszadók 53 százaléka tartotta kockázatnak a növekvő adóterheket, a mostani felmérésre ez visszaesett 34 százalékra. Az éves eltérés nagy, de különösen látványos nemzetközi összevetésben, mivel globálisan a cégvezetők csaknem 70 százaléka fejezte ki az adóemelkedés miatti aggodalmát idén és tavaly egyaránt.

Ezzel együtt továbbra is a válaszadók majdnem 70 százaléka azt szeretné, ha a kormány törekedne egy még egyszerűbb, átláthatóbb és kiszámíthatóbb adórendszer kialakítására. A túlszabályozottság amúgy is többször felmerül vállalati kifogásként, e téren a magyarországi gondolkodás beleillik az általános nemzetközi vélekedésbe. Nem meglepő módon a magyar vezetők 91 százaléka azt szeretné, ha az állam kiemelt kérdésként kezelné a képzett munkaerő biztosítását a gazdaság számára.

A felmérésből az is kiderül, hogy a vállalatok egyre többet terveznek költeni a versenyképességük javítására az innováción keresztül, miközben 60 százalékuk új dolgozókat is felvenne. A Magyar Idők kérdésére Mekler Anita elmondta: érződik, hogy a cégvezetők körében egyre nagyobb hangsúlyt kap nem is feltétlenül az új munkaerő felkutatása, hanem a meglévők megtartása. Úgy tűnik, véget értek azok az idők, amikor „mindenki pótolható” volt – mondta. A hiány kezelésére pozitív példaként egy olyan gyártócéget említett a szakember, amely a duális képzésbe bekapcsolódva már középiskolás szinten elkezdte felkutatni a folyamatos működéshez szükséges munkaerőt.

Hirdetés

Kiemelt

Özönvízszerű eső bénította meg Budapestet

A kedden Budapestre is lecsapó vihar, a lezúduló nagy mennyiségű csapadék a város számos pontján okozott gondokat .

Poszt-trauma

A fal adta a másikat Fekete-Győrnek

Saját párttársa ismerte be az igazságot.

A manchesteri áldozatokon viccelődött a szabadúszó

Írónak talán nem neveznénk.

Zürzavar az arénában

Videón a robbantás pillanata.

Alföldi Róbert ismét coming outolt

Új taggal bővült a Soros-sereg.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!