2017. április 24., hétfő, György napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/derusen-latjak-jovot-hazai-cegvezetok-1476310/

Derűsen látják a jövőt a hazai cégvezetők

A hazai cégvezetők bíznak abban, hogy a magyar gazdaság és saját vállalatuk is növekedni tud, azonban továbbra is tartanak a munkaerőhiánytól és egyszerűbb adórendszert szeretnének – derül ki egy felmérésből. A társaságok többet költenének az innovációra, 60 százalékuk létszámbővítést is tervez.

A magyarországi cégek vezetőinek többsége úgy véli, képesek lesznek növekedni a következő 12 hónapban – derül ki a PwC pénzügyi tanácsadó cég csütörtökön megjelent nemzetközi felméréséből. A megkérdezettek 89 százaléka látja úgy, hogy növelni tudja cége árbevételeit, ez kevéssel felülmúlja a nemzetközi átlagot.

A válaszadó cégvezetők 56 százaléka a gazdaság egészének növekedését is várja tavalyhoz képest, érdekes módon a világgazdasági kilátásokról sokkal kedvezőtlenebbül vélekednek, mindössze 39 százalékuk számít globális bővülésre.

A gazdasági szereplők által sokszor hangoztatott szakemberhiány mint fő probléma immár teljes körűnek mondható: 85 százalékkal tavaly is kimagasló volt azok aránya, akik ettől tartottak, ez mostanra 92 százalékra emelkedett. Mint azt Mekler Anita, a PwC adó- és jogi tanácsadási üzletágának cégtársa kiemelte, érdemes megjegyezni, hogy olyan kormányzati intézkedések, mint a tavaly bejelentett járulék- és társaságiadó-csökkentések milyen gyorsan beépülnek a vállalati várakozásokba.

Tavaly még a válaszadók 53 százaléka tartotta kockázatnak a növekvő adóterheket, a mostani felmérésre ez visszaesett 34 százalékra. Az éves eltérés nagy, de különösen látványos nemzetközi összevetésben, mivel globálisan a cégvezetők csaknem 70 százaléka fejezte ki az adóemelkedés miatti aggodalmát idén és tavaly egyaránt.

Ezzel együtt továbbra is a válaszadók majdnem 70 százaléka azt szeretné, ha a kormány törekedne egy még egyszerűbb, átláthatóbb és kiszámíthatóbb adórendszer kialakítására. A túlszabályozottság amúgy is többször felmerül vállalati kifogásként, e téren a magyarországi gondolkodás beleillik az általános nemzetközi vélekedésbe. Nem meglepő módon a magyar vezetők 91 százaléka azt szeretné, ha az állam kiemelt kérdésként kezelné a képzett munkaerő biztosítását a gazdaság számára.

A felmérésből az is kiderül, hogy a vállalatok egyre többet terveznek költeni a versenyképességük javítására az innováción keresztül, miközben 60 százalékuk új dolgozókat is felvenne. A Magyar Idők kérdésére Mekler Anita elmondta: érződik, hogy a cégvezetők körében egyre nagyobb hangsúlyt kap nem is feltétlenül az új munkaerő felkutatása, hanem a meglévők megtartása. Úgy tűnik, véget értek azok az idők, amikor „mindenki pótolható” volt – mondta. A hiány kezelésére pozitív példaként egy olyan gyártócéget említett a szakember, amely a duális képzésbe bekapcsolódva már középiskolás szinten elkezdte felkutatni a folyamatos működéshez szükséges munkaerőt.

Kiemelt

Egy ismeretlen portréja

A film úgy szól Antall Józsefről, hogy közben minket, nézőket sem felejt el: ugyanannyira szól róla, mint amennyire nekünk.

Poszt-trauma

Füttyös történész esete a sánta kutyával

Várjuk az RTL Klub és az Index tiltakozását.

Az Index nagy vágya

Reménykedni lehet.

Nagy Imre meggyalázóit védi az MSZP

Festékdobálók mellett.

Ismerős arc lépett ismét akcióba

Találós kérdés: ki ő?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!