2017. december 12., kedd, Gabriella napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/csucsokat-dont-az-europai-unio-orszagaiban-foglalkoztatas-2487640/

Csúcsokat dönt az Európai Unió országaiban a foglalkoztatás

A gazdasági, költségvetési és szociálpolitikai irányítás 2018-as európai szemeszterének kezdetén élénk a gazdasági tevékenység, tetőznek a foglalkoztatási mutatók, az egyre csökkenő munkanélküliség pedig már csaknem visszaállt a válság előtti szintre az euróövezetben és az Európai Unió egészében egyaránt – közölte az Európai Bizottság a 2017-es európai szemeszter őszi jelentésében, amelyet a távirati iroda foglalt össze. Az Európai Bizottság éves növekedési jelentésében hangsúlyozta: a gazdaság bővülése számottevően gyorsul, és az euróövezeti gazdaság jó úton halad afelé, hogy növekedése idén kiemelkedő legyen.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa a jelentés ismertetésekor elmondta, a mostani kedvező időszakot kihasználva még inkább meg kell erősíteni a gazdasági és monetáris uniót, a gazdaságot pedig ellenállóbbá kell tenni. A kiváló teljesítmény mozgatórugói közé tartozik a töretlen magánfogyasztás, a világszerte megfigyelhető stabil növekedés és a munkanélküliségi ráták visszaesése. A munkanélküliségi mutató szeptemberben 7,5 százalékra – az euróövezetben 8,9 százalékra – mérséklődött, ami a 2008 óta mért legalacsonyabb szint.

A gazdaság valamennyi tagállamban bővül, és a tagállami munkaerőpiacokon is javulás mutatkozik, ugyanakkor a bérek általában lassan emelkednek – közölte. A beruházási kedv szintén élénkül, ahogy ismét kedvezőbbek a finanszírozási feltételek, és a bizonytalanság enyhülése nyomán jóval optimistább a gazdasági hangulat.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa kiemelte: az euróövezeti gazdaság idén az elmúlt tíz évben tapasztalt leggyorsabb ütemben bővült, és az átlagos GDP-arányos euróövezeti költségvetési hiány a 2010-es 6 százalékról jövőre várhatóan 1 százalék alá süllyed. Több tagállamban ugyanakkor még mindig magas az államadósság, ami visszaveti a jövőbe való beruházásra vonatkozó képességet – mondta. Ezeknek az országoknak a most kínálkozó lehetőséget megragadva meg kell erősíteniük államháztartásukat, a tágabb költségvetési mozgástérrel rendelkező tagállamoknak pedig támogatniuk kell a beruházásokat – húzta alá.

Kiemelt

Izrael fővárosa Jeruzsálem

Először tekintsünk a nemzetközi, liberális érdekekre, melyek már köszönőviszonyban sincsenek a klasszikus szabadelvű értékekkel, ahogyan azokat anno a magyar reformkor nagyjai is vallották.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!