2016. július 30., szombat, Judit, Xénia napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/csokosok-tolonganak-a-nav-ugyfelszolgalatain-432241/

Csokosok tolonganak a NAV ügyfélszolgálatain

Folyamatosan jelentkeznek az otthonra vágyó polgárok az adóhivatal ügyfélszolgálatain: az érintettek olyan igazolást kérnek, amely bizonyítja, hogy nem tartoznak az államnak. A pozitív adólistához az elmúlt hónapokban ötezren csatlakoztak, többségük minden bizonnyal a csok miatt.

Szinte az ország valamennyi adóhivatali ügyfélszolgálatán megélénkült a forgalom. A szokásos kérdések mellett az elmúlt hónapokban új témakör is megjelent: egyre több érdeklődőt foglalkoztat a családok otthonteremtési kedvezménye, a csok. A polgárok a legtöbbször az úgynevezett nemleges adóigazolás miatt keresik fel a hatóságot. Az adóügyi papír azért nélkülözhetetlen, mert az állami támogatások – egyebek mellett – csak akkor járnak, ha az igénylő bebizonyítja, hogy nincs köztartozása.

– A tartozásmentesség fontos feltétel a három- vagy többgyermekeseket megillető 10 milliós kedvezményhez és az ahhoz kapcsolódó tízmillió forintos, kamattámogatással felvehető kölcsönhöz is – mondta érdeklődésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője. Kis Péter András megjegyezte: az adóigazolást az év elejétől ingyen igényelhetik az adófizetők.

Korábban háromezer forint illetéket számítottak fel a dokumentumért, de ezt a közigazgatási rezsicsökkentés keretében január elsejével eltörölte a törvényhozás.– Jó tudni, hogy az adóigazolás kiváltásánál egyszerűbb és hosszabb időre szóló módszer is rendelkezésre áll: a polgárok felvételt kérhetnek a NAV köztartozásmentes adózókat tömörítő adatbázisába – hívta fel a figyelmet a szóvivő.

A regiszterhez mindenki ingyen csatlakozhat, emellett az sem mellékes, hogy a felvételi kérelem elektronikus úton juttatható el az adóhivatalhoz. Nincs szükség tehát arra, hogy az érintett felkeresse a hatóság valamely kirendeltségét, és ott kivárja, amíg sorra kerül. Az adatbázis elérhető a hatóság internetes oldalán – így könnyedén ellenőrizhető, hogy egy-egy polgár szerepel-e az adókötelezettségeit rendben teljesítők táborában. Ennek legfontosabb feltétele, hogy a kérelmet benyújtó az adott időpontban ne tartozzon a közkasszának.

A regiszterben bárki mindaddig szerepelhet, amíg nem támad probléma az adóügyei körül, vagy maga nem kéri neve eltávolítását. – Az adófizetők így akár hosszú éveken át is az adatbázis tagjai lehetnek – mondta Kis Péter András, hozzátéve: a tagság ideje alatt a lajstrom mindvégig közhitelesen igazolja, hogy az adott magánszemélynek vagy vállalkozásnak nincs köztartozása. Merthogy a köztartozásmentes regiszter a cégek és az egyéni vállalkozók előtt is nyitva áll.

A támogatás akkor jár, ha az igénylőnek nincs köztartozása

Forrás: Bach Máté

A támogatás akkor jár, ha az igénylőnek nincs köztartozása

A nyilvántartás iránt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. Míg két évvel ezelőtt, 2014 januárjában valamivel több mint 62 ezer nevet tartalmazott a regiszter, tavaly 97 ezer tagot számlált az adatbázis, mostanság pedig 130 ezret. Két év alatt tehát a duplájára ugrott az adóügyeikre különösen figyelők száma, e folyamatban pedig több tényező játszott szerepet. Egyrészt az a választójogi előírás, amelynek nyomán nagyjából húszezer önkormányzati politikus neve kerülhetett fel a listára. Számos cég pedig azért adta be kérelmét, mert így kedvezményhez juthat a közúti áruszállítást ellenőrző rendszerben. Az elmúlt időszak adatai szerint a csok újabb több ezer csatlakozót hozhatott.

Hirdetés

Kiemelt

Nézőtér hársillattal

Egy vetítővászon, egy pokróc, néhány hideg fröccs és pattogatott kukorica a csillagos ég alatt. Visszatértek, mi több: reneszánszukat élik a kertmozik.

Poszt-trauma

Pályahiba

Új pályára állítaná a magyar gazdaságot az LMP, ezért a párt akciótervet dolgoz ki.

Vágó István ezúttal Áderbe rúgott bele

A Gyurcsány-barát kvízmester hatalmas bakot lőtt.

Soros beindította a pénzágyúit: veszélyben a mesterterv

A spekuláns egyre szaporodó ráncait csak Hillary vasalhatja ki.

Csak, hogy a bajor belügyminiszter is megértse

„Nem fogtok nyugodtan aludni a házaitokban”.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!