2016. augusztus 24., szerda, Bertalan napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/csokkentenek-a-fiatalok-iskolai-lemorzsolodasat-305119/

Csökkentenék a fiatalok iskolai lemorzsolódását

Még ebben a negyedévben meghirdethetik az Emberierőforrás-fejlesztési operatív program keretéből azt a négymilliárd forintos keretű pályázatot, amely a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentését célozza.

Továbbra is jelentős problémát jelent hazánkban a korai, végzettség nélküli iskolaelhagyás és az is, hogy a közmunkások között már 18 évnél fiatalabbak is előfordulnak. Amióta 2012 szeptemberében a tankötelezettséget 16 évre szállították le, erre is volt példa, amint azt Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős államtitkára még a múlt év végén egy képviselői kérdésre adott válaszából is kiderült. Eszerint 2015 első tíz hónapjában a közfoglalkoztatottak havi átlagos számából a 18 év alattiak 0,6 százalékot tettek ki.

Az államtitkár szerint 2012 óta 849 fiatalt vontak be közfoglalkoztatás melletti képzésbe az érintett korosztályból, annak érdekében, hogy javítsák jövőbeli elhelyezkedési lehetőségeiket. A 2014–2020 közötti időszakra a kormány és az Európai Bizottság által kötött partnerségi megállapodásban egyébként fontos célként szerepel a korai iskolaelhagyás mértékének csökkentése.

Ennek érdekében a kabinet már 2014 végén elfogadta a végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni középtávú stratégiáját. Már tavaly elindult a 25 év alatti pályakezdők elhelyezkedését vagy az ezt segítő képzettséghez jutást elősegítő ifjúsági garanciaprogram, amelyben vannak olyan elemek, amelyeket e probléma megoldására is lehet alkalmazni.

Ezen túlmenően azonban az Emberierőforrás-fejlesztési operatív program (EFOP) keretéből várhatóan még 2016 első negyedévében elindul egy négymilliárd forintos keretű pályázat, amely a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentését célozza. Az NGM egyébként 2016-ra tervezi a Szakképzési hídprogram elindítását is azon tanulóknak, akik betöltötték a 15. évüket, de legfeljebb hat általános iskolai osztályt végeztek el, illetve akik már nem tankötelesek, és a képzésbe lépés előtt legfeljebb 23 évesek.

A szakiskolai lemorzsolódás csökkentésére az EFOP mellett Gazdaságfejlesztési és innovációs programban lévő források is rendelkezésre állnak majd. Ez utóbbiak elsősorban a szakképző intézményeknek lesznek elérhetők, többek között az iskolák kulcskompetencia-fejlesztő kapacitásainak megerősítése, az alapkészségek fejlesztésére alkalmas eszközrendszer javítása révén. A szakképzési centrumokban a közvetlen célcsoportot a pedagógusok jelentik, de a tanulók és családjuk is számíthat a közvetett pozitív hatásokra.

Hirdetés

Kiemelt

Halálos áldozatokkal járó, óriási károkat okozó földrengés volt Olaszországban

Erős földrengés történt Közép-Olaszországban szerda hajnalban, a katasztrófában a legfrissebb jelentések szerint legalább 21-en életüket vesztették, és több mint százan eltűntek.

Poszt-trauma

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Liberális recept: késhegynyi aljasság, csipetnyi kettős mérce

A meztelen Trump nem verte ki a biztosítékot, a bikinis Hillary miatt viszont volt nyafogás rendesen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!