2016. július 30., szombat, Judit, Xénia napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/boven-ittunk-sort-pezsgot-es-a-cigarettat-sem-vetettuk-meg-338593/

Bőven ittunk sört és pezsgőt, sőt a cigarettát sem vetettük meg

Az elmúlt évtized legnagyobb jövedékiadó-bevételét hozta 2015 az üzemanyagoknál
Több pezsgő és sör került a piacra tavaly, mint azelőtt, és az időszakos adatok szerint – a korábbi évek visszaesése után – a dohánykereskedelem is emelkedő számokkal büszkélkedhetett. Mindeközben az autósok sem spóroltak. A megnyíló pénztárcákból bőven kerültek összegek az államkincstárhoz: a sofőrök majdnem hatszázmilliárdot fizettek be jövedéki adó gyanánt, a dohány után pedig háromszázmilliárdnál is több érkezett ebből a tehertípusból. Az alkoholfogyasztók százmilliárdja így már majdnem aprópénznek számít.

Megállt a cigarettapiac elmúlt években tapasztalt zsugorodása – ezt mutatják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavalyi időszakos adatai. A hatóság kimutatása szerint 2015-ben, november végéig 7,1 milliárd szál került a legális hazai forgalomba, ami csaknem félmilliárddal haladja meg az egy évvel korábbi tételt. A fogyasztási dohánynál ennél is nyilvánvalóbb az emelkedés: 2014 egészében 5700 tonna dohány jelent meg a piacon, miközben tavaly tizenegy hónap alatt már majdnem 5900 tonna.

Kevesebb a fekete

– A legális kereskedelem emelkedő számaihoz a feketézés csökkenése társult – ezzel egészítette ki a forgalmi adatokat a NAV sajtófőnöke. Suller Attila érdeklődésünkre felidézte a GfK Piackutató Intézet szakmai felmérését. Eszerint tavaly másfél százalékkal csökkent az illegális cigaretta hazai pia­ca. A múlt évben a fogyasztókhoz került cigarettamennyiség 10,7 százaléka után nem fizettek itthon adót, az arány egy évvel korábban még 12,1 százalékot tett ki. A folyamat hátterében a sajtófőnök szerint több tényező is meghúzódhat. Mindenekelőtt az, hogy az utóbbi időben átalakult a hazai dohányfogyasztás: főként az áremelkedések miatt egyre többen vásárolnak kész cigaretta helyett vágott dohányt, amiből maguk készítenek füstölnivalót. – Ma már száz elszívott cigarettából nagyjából 54-56 szálat vágott és más dohányból a dohányosok maguk készítenek el – mutatott rá Suller Attila.

A sajtófőnök szerint az sem mellékes, hogy a hatóság továbbra is nagy erőket összpontosít a dohánypiac különféle szereplőinek és csatornáinak szemmel tartására. – A pénzügyőrök folyamatos ellenőrzéseket végeznek a határátkelőhelyeken, az unió külső határszakaszain például évente nagyjából négymillió vizsgálatot tartanak. De az ország belsejében, közúton, piacokon és közterületeken is gyakran fellépnek az egyenruhások. Ugyanígy indulnak eljárások a trafikok kapcsán, a hatósági figyelem pedig még nagyobb azokon a helyeken, ahol nem működik nemzeti dohánybolt.

Nem szeretjük a zugkocsmákat

Miközben a dohánypiacon még így is érezhető méreteket ölt a csempészés, az italok frontján nem jellemző, hogy külföldről, nagy mennyiségben próbálnának behozni illegális tételeket. A fináncokhoz ugyanakkor számos állampolgári bejelentés érkezik az italok és a kocsmák miatt. Egyesek azt teszik szóvá, hogy engedély nélküli italkimérés működik a közelükben, mások arra panaszkodnak, hogy pancsolt szeszt szolgálhattak fel nekik, megint mások pedig azt gyanítják: otthon főzött pálinkát kínálnak egyes poharazókban. – Akadt már példa arra is, hogy némelyek az interneten hirdették meg házi pálinkájukat, ilyenkor a pénzügyőrök próbavásárlást tartottak az érintettnél és büntetést is kiszabtak – idézte fel Suller Attila. Aláhúzta: az otthon előállított tömény ital nem értékesíthető, az csak saját fogyasztásra szolgálhat.

A hatósági adatok szerint tavaly több fogyott a pezsgőből és a sörből is. Az ünnepi alkalmakkor gyakran előkerülő buborékos italból például november végéig tíz és fél millió liter került a piac­ra, ami félmillióval több, mint a 2014 azonos időszakában rögzített érték.

Dörzsölhette a tenyerét a szakminiszter

Kiváló évet zárt az államkassza – már ami a jövedéki adóból befolyó összegeket illeti. A dohánykereskedelem nyomán – tizenkét hónap alatt – 323 milliárd forint folyt be. Ennél nagyobb összeget a korábbi öt évben csak 2012-ben jegyeztek fel. Az alkoholtermékekhez kapcsolódó közel százmilliárdos summa a maga kategóriájában szintén kiemelkedőnek számít, miközben az üzemanyagok értékesítése után 584 milliárd folyt be. Utóbbi érték évtizedes csúcsot jelent.

Hirdetés

Kiemelt

Adócsökkentést várnak a hotelesek

Adózási, szabályozási eszközökkel kell növelni a hazai hotelek versenyképességét, hogy a vállalkozások elvégezhessék a szükséges fejlesztéseket, illetve megtartsák a szakképzett munkaerőt.

Poszt-trauma

Vágó István ezúttal Áderbe rúgott bele

A Gyurcsány-barát kvízmester hatalmas bakot lőtt.

Soros beindította a pénzágyúit: veszélyben a mesterterv

A spekuláns egyre szaporodó ráncait csak Hillary vasalhatja ki.

Csak, hogy a bajor belügyminiszter is megértse

„Nem fogtok nyugodtan aludni a házaitokban”.

Kapocs Nizza és München között: csemege összeesküvés elmélethez

Egy német újságíró mind a két helyszínen videón rögzítette a véres eseményeket.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!