2016. augusztus 24., szerda, Bertalan napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/boven-ittunk-sort-pezsgot-es-a-cigarettat-sem-vetettuk-meg-338593/

Bőven ittunk sört és pezsgőt, sőt a cigarettát sem vetettük meg

Az elmúlt évtized legnagyobb jövedékiadó-bevételét hozta 2015 az üzemanyagoknál
Több pezsgő és sör került a piacra tavaly, mint azelőtt, és az időszakos adatok szerint – a korábbi évek visszaesése után – a dohánykereskedelem is emelkedő számokkal büszkélkedhetett. Mindeközben az autósok sem spóroltak. A megnyíló pénztárcákból bőven kerültek összegek az államkincstárhoz: a sofőrök majdnem hatszázmilliárdot fizettek be jövedéki adó gyanánt, a dohány után pedig háromszázmilliárdnál is több érkezett ebből a tehertípusból. Az alkoholfogyasztók százmilliárdja így már majdnem aprópénznek számít.

Megállt a cigarettapiac elmúlt években tapasztalt zsugorodása – ezt mutatják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavalyi időszakos adatai. A hatóság kimutatása szerint 2015-ben, november végéig 7,1 milliárd szál került a legális hazai forgalomba, ami csaknem félmilliárddal haladja meg az egy évvel korábbi tételt. A fogyasztási dohánynál ennél is nyilvánvalóbb az emelkedés: 2014 egészében 5700 tonna dohány jelent meg a piacon, miközben tavaly tizenegy hónap alatt már majdnem 5900 tonna.

Kevesebb a fekete

– A legális kereskedelem emelkedő számaihoz a feketézés csökkenése társult – ezzel egészítette ki a forgalmi adatokat a NAV sajtófőnöke. Suller Attila érdeklődésünkre felidézte a GfK Piackutató Intézet szakmai felmérését. Eszerint tavaly másfél százalékkal csökkent az illegális cigaretta hazai pia­ca. A múlt évben a fogyasztókhoz került cigarettamennyiség 10,7 százaléka után nem fizettek itthon adót, az arány egy évvel korábban még 12,1 százalékot tett ki. A folyamat hátterében a sajtófőnök szerint több tényező is meghúzódhat. Mindenekelőtt az, hogy az utóbbi időben átalakult a hazai dohányfogyasztás: főként az áremelkedések miatt egyre többen vásárolnak kész cigaretta helyett vágott dohányt, amiből maguk készítenek füstölnivalót. – Ma már száz elszívott cigarettából nagyjából 54-56 szálat vágott és más dohányból a dohányosok maguk készítenek el – mutatott rá Suller Attila.

A sajtófőnök szerint az sem mellékes, hogy a hatóság továbbra is nagy erőket összpontosít a dohánypiac különféle szereplőinek és csatornáinak szemmel tartására. – A pénzügyőrök folyamatos ellenőrzéseket végeznek a határátkelőhelyeken, az unió külső határszakaszain például évente nagyjából négymillió vizsgálatot tartanak. De az ország belsejében, közúton, piacokon és közterületeken is gyakran fellépnek az egyenruhások. Ugyanígy indulnak eljárások a trafikok kapcsán, a hatósági figyelem pedig még nagyobb azokon a helyeken, ahol nem működik nemzeti dohánybolt.

Nem szeretjük a zugkocsmákat

Miközben a dohánypiacon még így is érezhető méreteket ölt a csempészés, az italok frontján nem jellemző, hogy külföldről, nagy mennyiségben próbálnának behozni illegális tételeket. A fináncokhoz ugyanakkor számos állampolgári bejelentés érkezik az italok és a kocsmák miatt. Egyesek azt teszik szóvá, hogy engedély nélküli italkimérés működik a közelükben, mások arra panaszkodnak, hogy pancsolt szeszt szolgálhattak fel nekik, megint mások pedig azt gyanítják: otthon főzött pálinkát kínálnak egyes poharazókban. – Akadt már példa arra is, hogy némelyek az interneten hirdették meg házi pálinkájukat, ilyenkor a pénzügyőrök próbavásárlást tartottak az érintettnél és büntetést is kiszabtak – idézte fel Suller Attila. Aláhúzta: az otthon előállított tömény ital nem értékesíthető, az csak saját fogyasztásra szolgálhat.

A hatósági adatok szerint tavaly több fogyott a pezsgőből és a sörből is. Az ünnepi alkalmakkor gyakran előkerülő buborékos italból például november végéig tíz és fél millió liter került a piac­ra, ami félmillióval több, mint a 2014 azonos időszakában rögzített érték.

Dörzsölhette a tenyerét a szakminiszter

Kiváló évet zárt az államkassza – már ami a jövedéki adóból befolyó összegeket illeti. A dohánykereskedelem nyomán – tizenkét hónap alatt – 323 milliárd forint folyt be. Ennél nagyobb összeget a korábbi öt évben csak 2012-ben jegyeztek fel. Az alkoholtermékekhez kapcsolódó közel százmilliárdos summa a maga kategóriájában szintén kiemelkedőnek számít, miközben az üzemanyagok értékesítése után 584 milliárd folyt be. Utóbbi érték évtizedes csúcsot jelent.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Halálos áldozatokkal járó, óriási károkat okozó földrengés volt Olaszországban

Erős földrengés történt Közép-Olaszországban szerda hajnalban, a katasztrófában a legfrissebb jelentések szerint legalább 21-en életüket vesztették, és több mint százan eltűntek.

Poszt-trauma

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Liberális recept: késhegynyi aljasság, csipetnyi kettős mérce

A meztelen Trump nem verte ki a biztosítékot, a bikinis Hillary miatt viszont volt nyafogás rendesen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!