2017. augusztus 22., kedd, Menyhért, Mirjam napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/biztonsagot-keresik-turistak-1820578/

A biztonságot is keresik a turisták

Kelet-Közép-Európa öt országát összehasonlítva április végéig Ausztria szállodái érték el a legjobb teljesítményt a szobafoglaltság alapján, a második helyen Magyarország végzett, mege­lőzve Csehországot, Lengyelországot és Szlovákiát.

Régiós szinten nagyot léptek előre a hazai szállodák a 2016-os rekordévet követő idei tavaszon is, amikor tovább bővült a beutazó és a belföldi turizmus, két számjegyű növekedést mutatva a főbb számokban. A Magyar Szállodák és Étter­mek Szövetségének legújabb trendriportja elemzi a statisztikai hivataltól és más hivatalos forrásokból származó forgalmi adatokat, amelyekből kirajzolódik az iparág eddigi 2017-es teljesítménye, akárcsak annak közeljövőben várható alakulása.

Forrás: MTI

Lillafüred, a sok honi látnivaló egyike

A jelentésből kiderül: míg a jóval nagyobb szálláshely-kapacitással rendelkező Ausztria áll a régiós rangsor élén az ár-érték arányt, illetve a turisták által igénybe vett vendégéjszakák számát tekintve, Magyarország – felzárkózva a sógorokhoz – másodikként szerepel a listán. A hazai hotelek 66,5 százalékos kihasználtsággal jobb teljesítményt nyújtottak április végéig, mint Csehország, Lengyelország és Szlovákia szállodái.

A szobafoglaltságot 35 európai városban vizsgálva Budapest a 15. helyen végzett – maga mögé utasítva például Athént, Bécset, Berlint, Brüsszelt, Bukarestet, Isztambult, Moszkvát, Pozsonyt, Rómát, Szentpétervárt és Szófiát. Igaz ugyanakkor, hogy a kelet-közép-európai régióban górcső alá vett öt főváros – Bécs, Budapest, Prága Pozsony és Varsó – között az egy kiad­ható szobára jutó árbevétel alapján Budapest a 4. helyre szorult, ami arra utal, hogy a jövedelmezőség tekintetében van még hová fejlődniük a hazai piaci szereplőknek.

Forrás: MTI

A pihenési lehetőségek Ausztriában is kiválóak

A trendriport áttekinti az ebben az időszakban hazánkba érkező külföldi beutazó forgalom összetételét is. Úgy látszik, Magyarország – mint biztonságos úti cél – erősödő vonzerővel bír, mivel az első négy hónapban összességé­ben – tavalyhoz képest – 14,5 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma. A legtöbben az orosz, az olasz, a francia, a német, a román, a brit, az osztrák és az amerikai utazási piacról érkeztek.

Noha vidéken április végéig 11,2 százalékkal fordult meg több külföldi vendég a 2016-os évkezdethez képest, megoldandó feladat a Budapest-központúság enyhítése, a számok alapján ugyanis egyértelműen kirajzolódik, hogy a hazánkat felkereső – akár távol-keleti, akár európai vagy amerikai – látogatók leginkább a fővárosban és vonzáskörzetében veszik igénybe a turisztikai szolgáltatásokat. Hozzá­tartozik, hogy a kormány megújított turizmusfejlesztési koncepciója a vidék bekapcsolását is célozza a Budapest-központú magyarországi beutazó turizmusba.

Kiemelt

Hármas fokozatot mutat a milánói skála

Beszéljünk egy kicsit az elmúlt években talán nem is méltatlanul háttérbe szorult olasz futballról, annak is egykoron volt – s talán újra megerősödő – milánói fellegváráról.

Poszt-trauma

Vajon mit rombol majd a Momentum vidéken?

Az olimpiát már „megoldották”.

A szoci tanárnak a gyerekek között is szabad kampányolni?

Mit lehet ehhez hozzáfűzni?

Mindent felülmúló polkorrektség: rasszistázzák a szépségkirálynőt

Pedig csak egy kérdést tett fel.

Újabb aduászok Gulyás Márton hálójában

Gálvölgyiék után is sikerült fokozni. Mi jöhet még ezután?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!