2018. január 21., vasárnap, Ágnes napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/biztonsagosak-itthon-nuklearis-letesitmenyek-2410645/

Biztonságosak itthon a nukleáris létesítmények

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) által felügyelt magyarországi nukleáris létesítmények az előírásoknak megfelelően, biztonságosan üzemeltek tavaly – derül ki az atomenergia 2016. évi alkalmazásának biztonságáról szóló, közigazgatási egyeztetésre bocsátott jelentésből, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) honlapján tettek közzé.

A dokumentum szerint a nukleáris létesítmények fizikai védelmi rendszere és védelmi felkészültsége tavaly is megfelelő szintű volt.

A radioaktív anyagok csomagolása és szállítása az OAH hatósági felügyeletével, a hazai és nemzetközi szabályozásnak megfelelően történt, rendkívüli esemény nem volt. A veszélyhelyzetekre való felkészülés is megfelelő volt, az előirányzott gyakorlatokat megtartották.

A paksi atomerőmű 2016-ban az előírásoknak megfelelően üzemelt, befejeződött az időszakos biztonsági felülvizsgálat során előírt javító intézkedések végrehajtása. Az atomerőmű a 2015 decemberében kapott engedély birtokában az előző évben mind a négy blokkján bevezette a 15 hónapos üzemeltetési ciklust.

A jelentés szerint nem történt olyan esemény, amely a ciklus meghosszabbításával összefüggésbe hoz­ható lett volna. Sikeresen lezárult a 3. paksi blokk 2015-ben megkezdett üzemidő-hosszabbítása, az OAH tavaly decemberben engedélyezte az 1986-ban ü­zembe helyezett reaktor további húszéves üzemelését, így az 2036-ig vesz részt az áramtermelésben. Megállapították, hogy lakossági vagy foglalkozási dóziskorlát túllépésével járó esemény nem történt tavaly – áll a jelentésben.

Eközben tegnap a Nemzeti Válasz­tási Bizottság (NVB) megtagadta Ungár Péter, az LMP országos elnökségének tagja által az újabb paksi reaktorblokkok építéséről benyújtott népszava­zási kérdéseinek a hitelesítését. Az NVB szerint a kérdések tiltott tárgykörbe ütköznek, illetve megtévesztőek.

Kiemelt

A magyar kultúra napjaBalázs Péter kapta az idei Bessenyei-díjat

Az elismerést B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye és Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester adták át a Kossuth-díjas színész-rendezőnek.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!