2017. szeptember 24., vasárnap, Gellért, Mercédesz napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/befekezett-az-autogyartas-2210086/

Befékezett az autógyártás

Javulhat az ipar teljesítménye az év hátralévő részében

Júliusban az ipari termelés a munkanaphatástól megtisztított index és a kiigazítatlan index alapján egyaránt 0,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az év első hét hónapjában a termelés 4,8 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), megerősítve az első becslést. Az adat jócskán elmaradt az előzetes várakozásoktól.

Az iparon belül a jelentős, 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 0,3, a csekély súlyú bányászaté 15,7 százalékkal nőtt. Az energiaipar kibocsátása 6,4 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari termelés 28 százalékát adó járműgyártásban a kibocsátás 7,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A KSH szerint a visszaesésben a múlt évitől eltérő nyári leállás is szerepet játszik, a járműipar alacsonyabb teljesítményszintje a rendelésmutatókban is tükröződik. A közútijármű-alkatrészek gyártásának volumene 1,3 százalékkal emelkedett, a közútigépjármű-gyártásáé
15,9 százalékkal visszaesett.

– Az összkép vegyes, vannak jól teljesítő alágazatok, de a rendelésállomány egyelőre kedvezőtlenül alakul – minősítette a reméltnél gyengébb adatokat Németh Dávid, a K&H Bank elemzője. A visszafogott júliusi teljesítményért elsősorban az autóipar a felelős. Németh Dávid elmondta, hogy az autóiparban nyáron szoktak lenni a szabadságolások, ezért fontos kérdés, hogy a szektor augusztusi teljesítménye milyen lesz. – Csak ezek ismeretében lehet majd megmondani, hogy tartós vagy átmeneti lassulásról van szó – tette hozzá. Több alágazat viszont jól szerepelt, a gépgyártás, a gumigyártás és az elektronikai termékek gyártása nőtt a júliusi adatok szerint.

Németh kiemelte, hogy az ipar összesített rendelésállománya csökkent, mégpedig éves szinten 2,9 százalékkal, ami a jövőbeli teljesítményt is kedvezőtlenül érintheti. Az elemző szerint az ipari teljesítmény 2017 második felében javulhat, és az év egészében 4 és 5 százalék közötti bővülésre lehet számítani. A kedvezőtlen júliusi adatra válaszul a gazdasági tárca is megerősítette, hogy a gazdaság egésze szempontjából fontos iparban törekedni kell a nagyobb változatosságra, egyúttal mérsékelni szükséges az autóipar túlsúlyát.

Hirdetés

Kiemelt

Martin Schulz vádaskodni kezdett a bukás után

Botrányosnak nevezte Angela Merkel német kancellár választási kampányát Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) pártelnök a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a törvényhozásba bejutott pártok vezetőnek televíziós fórumán.

Poszt-trauma

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Óriásplakátokkal számolja fel önmagát a Jobbik?

Jöhet a fél évig tartó mocskolódás 1100 óriásplakáton.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!