2017. július 23., vasárnap, Lenke napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/az-uj-budzse-jovonek-uzen-1719235/

Az új büdzsé a jövőnek üzen

Az államtitkár szerint is érdemes a járulékcsökkentéssel foglalkozni
Képviselői felszólalásokkal folytatódott tegnap a 2018-as központi költségvetés általános vitája az Országgyűlésben. A kormánypárti hozzászóló szerint a készülő büdzsé a hosszas válságidőszak után már a jövőnek üzent, míg a szocialista vezérszónok Magyarország régióbeli lemaradását, a Jobbik pedig az önkormányzatok elégtelen támogatását tette szóvá.

A jövő évi költségvetés legnagyobb eredményének és üzenetének Csizi Péter (Fidesz) azt tartotta, hogy Magyarország az elmúlt hat év gazdaságpolitikájának köszönhetően sikeresen a háta mögött hagyta a válságos időszakot. A mostani büdzsé már nem a múlt hibáiról szól, hanem a jövőnek üzen, olyan alapokat ad, amit mindenki szeretne gyerekeinek, unokáinak biztosítani – idézte a kormánypárti politikust az MTI. Csizi kiemelte: a jövő évi költségvetés a közbiztonság, a közrend megteremtésére, az állampolgárok védelmére, határvédelemre és a migrációs nyomással kapcsolatos intézkedésekre az idei­hez képest húsz százalékkal, mintegy százmilliárd forinttal többet, összesen 514 milliárd forintot biztosít.

Burány Sándor az MSZP képviseletében ugyanakkor az igazságtalanság és a korrupció költségvetésének nevezte a 2018-as büdzsét. Szerinte az konzerválja azokat a tragikus társadalmi egyenlőtlenségeket, amelyeket a mostani kormány politikája nagyított fel.

Hegedűs Lorántné (Jobbik) szerint az önkormányzati finanszírozás területén messze nem olyan jó az összkép, mint ahogy az a fideszes hozzászólásban elhangzott. Rámutatott: az önkormányzatok általános működési támogatása – ezen belül is a hivatalok működési kerete – egyáltalán nem elegendő az elismert köztisztviselői létszám alapján, s a normatíva aránya sem változott semmit.

A szocialista Varga László arról beszélt, hogy a nem volt olyan ­régiós versenytárs, amely rosszabb adatokat produkált volna nálunk az Eurostat ­2016-os statisztikái szerint, Magyarország több százalékponttal van lemaradva. Egész Európa GDP-je – bizonyos dél-európai országokat kivéve – nő, s ezt Magyarország nem tudja követni, kihasználni. Az MSZP-s képviselő kitért arra is, hogy az egészségügyi paramétereket tekintve a 263 uniós régió közül a 262. az észak-magyarországi, már bolgár és román régiók is megelőzik.

Banai Péter Benő szerint az európai adatok szerint is emelkedett a fizetések vásárlóereje

Forrás: MTI

Banai Péter Benő szerint az európai adatok szerint is emelkedett a fizetések vásárlóereje

Banai Péter Benő, a nemzetgazdasági tárca államháztartásért felelős államtitkára szerint nem igaz, hogy a bérek vásárlóereje kisebb, és Magyarország leszakadóban van a nyugati országokhoz képest. Az Eurostat 2015-ös adatai szerint Németországhoz, Ausztriá­hoz, Csehországhoz, Szlovákiához és az Egyesült Királysághoz viszonyítva is egyaránt emelkedett a vásárlóerő. Azzal azonban egyetértett, hogy érdemes járulékcsökkentéssel foglalkozni, ez fedezete lehet a béremeléseknek.

Kiemelt

Tízfontos

Ma már senki sem kérdőjelezi meg Austen helyét az irodalmi panteonban, mégis példa nélküli, hogy valamely szerzőt, ráadásul nőt, olyan dicsőségben részesítsenek, mint őt.

Poszt-trauma

Obama transzgender öröksége tovább élhet az amerikai hadseregben

Mehet a közös zuhanyzás.

Külhonban is magyarul

Történelmi bejelentést tett Tusnádfürdön az MTVA vezérigazgatója.

Merénylet

A rossz fújásnak is vannak fokozatai.

Újabb nehéztüzérrel támadnak a ballibek

Konrád György is feltűnt a színen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!