2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/az-oktatas-segiti-munkaeropiacot-2332822/

Az oktatás segíti a munkaerőpiacot

A kereslet és a kínálat találkozása a cél a hazai felnőttképzésben
Üdvözlendő a történelmien alacsony munkanélküliség, ez azonban már olyan szintű hiányt is jelent, amely gátolja a hazai cégeket a növekedésben – mondta tegnap Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter bejelentette: az egyre több területen érzékelhető jelenséget a kormány a felnőttképzéssel és a szakképzéssel enyhítené.

Lemaradásban van Magyarország a felnőttképzésben, ezen kíván változtatni a kormány, amivel egyúttal a gazdaság egyre több területét érintő munka­erőhiányt is enyhítenék – mondta tegnap a versenyképességi tanács legutóbbi ülését követően Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Elmondása alapján most még lehangolók a számok, mind­össze a felnőtt lakosság 6,3 százaléka vesz részt valamilyen felnőttképzésben. Továbbá a felnőtteknek szóló szakmai oktatások a tapasztalatok szerint nem elég célzottak, nem állapítható meg egyértelműen, hogy az elsajátítottakkal piacképes ismeretek és szakmák szerezhetők, amelyekre a piaci igény is adott. A miniszter jelezte: ebben mindenképp változások lesznek, a felnőttképzésben is jóval nagyobb szerepet kell vállalniuk az állami szerveknek és kamaráknak, hogy a kereslet és a kínálat találkozzon.

A mostani tanácskozás kiemelt témája volt még további lehetőségek jobb felhasználása a vállalatok növekedését gátoló munkaerőhiány orvoslására. Varga Mihály elmondta: bár folyamatosan bővül a munkaerőpiacon jelenlévők száma, még mindig komoly tartalék áll rendelkezésre: a fiatalok, a szülő­képes korú nők és az idősek aktivizálásával mintegy hétszázezer plusz munkavállaló jelenhetne meg a gazdaságban.

Varga Mihály kiemelte: jóval nagyobb szerepet kell vállalniuk az állami szerveknek és a kamaráknak

Fotó: kormany.hu

Varga Mihály kiemelte: jóval nagyobb szerepet kell vállalniuk az állami szerveknek és a kamaráknak

Megjegyezte: az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők elhelyezkedése komoly nehézségekbe ütközik, és problémát jelent az is, hogy a hazai vállalatok méretüktől függően eltérő szempontok mentén képzik a jelentkezőket. Amellett, hogy jelentősen emelni kell a szakképzés színvonalát, egyszerűbbé és átláthatóbbá kell tenni a képzési támogatásban részesülő vállalatok számára előírt elvárásokat, emellett nagyobb hangsúlyt kell helyezni az idegen nyelvek oktatására is – mondta a tárca vezetője.

Varga hangsúlyozta: a kormánynak továbbra is célja, hogy javuljon a szakmunkásképzés presztízse itthon, mivel a kevesebb gyerek közül is sokkal többen választják jelenleg a gimnáziumi képzést, ez pedig sok esetben nem adja meg azokat a szakmai ismereteket, amelyekre a cégeknek szükségük lenne. Emellett várhatóan még ebben a hónapban elkészül egy olyan javaslatcsomag is, amely a nyugdíjasok számára könnyíti meg a munkavállalást.

Hirdetés

Kiemelt

Giovanni Trapattoni szívesen lenne magyar szövetségi kapitány

A 78 éves olasz mesteredző menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a Magyar Labdarúgó Szövetséggel – mondta Bánki Erik elnökségi tag.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!