2017. december 12., kedd, Gabriella napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/az-oktatas-segiti-munkaeropiacot-2332822/

Az oktatás segíti a munkaerőpiacot

A kereslet és a kínálat találkozása a cél a hazai felnőttképzésben
Üdvözlendő a történelmien alacsony munkanélküliség, ez azonban már olyan szintű hiányt is jelent, amely gátolja a hazai cégeket a növekedésben – mondta tegnap Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter bejelentette: az egyre több területen érzékelhető jelenséget a kormány a felnőttképzéssel és a szakképzéssel enyhítené.

Lemaradásban van Magyarország a felnőttképzésben, ezen kíván változtatni a kormány, amivel egyúttal a gazdaság egyre több területét érintő munka­erőhiányt is enyhítenék – mondta tegnap a versenyképességi tanács legutóbbi ülését követően Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Elmondása alapján most még lehangolók a számok, mind­össze a felnőtt lakosság 6,3 százaléka vesz részt valamilyen felnőttképzésben. Továbbá a felnőtteknek szóló szakmai oktatások a tapasztalatok szerint nem elég célzottak, nem állapítható meg egyértelműen, hogy az elsajátítottakkal piacképes ismeretek és szakmák szerezhetők, amelyekre a piaci igény is adott. A miniszter jelezte: ebben mindenképp változások lesznek, a felnőttképzésben is jóval nagyobb szerepet kell vállalniuk az állami szerveknek és kamaráknak, hogy a kereslet és a kínálat találkozzon.

A mostani tanácskozás kiemelt témája volt még további lehetőségek jobb felhasználása a vállalatok növekedését gátoló munkaerőhiány orvoslására. Varga Mihály elmondta: bár folyamatosan bővül a munkaerőpiacon jelenlévők száma, még mindig komoly tartalék áll rendelkezésre: a fiatalok, a szülő­képes korú nők és az idősek aktivizálásával mintegy hétszázezer plusz munkavállaló jelenhetne meg a gazdaságban.

Varga Mihály kiemelte: jóval nagyobb szerepet kell vállalniuk az állami szerveknek és a kamaráknak

Fotó: kormany.hu

Varga Mihály kiemelte: jóval nagyobb szerepet kell vállalniuk az állami szerveknek és a kamaráknak

Megjegyezte: az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők elhelyezkedése komoly nehézségekbe ütközik, és problémát jelent az is, hogy a hazai vállalatok méretüktől függően eltérő szempontok mentén képzik a jelentkezőket. Amellett, hogy jelentősen emelni kell a szakképzés színvonalát, egyszerűbbé és átláthatóbbá kell tenni a képzési támogatásban részesülő vállalatok számára előírt elvárásokat, emellett nagyobb hangsúlyt kell helyezni az idegen nyelvek oktatására is – mondta a tárca vezetője.

Varga hangsúlyozta: a kormánynak továbbra is célja, hogy javuljon a szakmunkásképzés presztízse itthon, mivel a kevesebb gyerek közül is sokkal többen választják jelenleg a gimnáziumi képzést, ez pedig sok esetben nem adja meg azokat a szakmai ismereteket, amelyekre a cégeknek szükségük lenne. Emellett várhatóan még ebben a hónapban elkészül egy olyan javaslatcsomag is, amely a nyugdíjasok számára könnyíti meg a munkavállalást.

Kiemelt

Sorokra vágott újság

Kína partjaitól 200 kilométerre Tajvan igyekszik kitörni a rohamléptekben fejlődő rivális sárkány szorításából. Az ország apró mérete ellenére méltán szerepel a világ legjeinek szinte összes toplistáján.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!