2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/az-irodapiacra-hat-metrofelujitas-2419267/

Az irodapiacra is hat a metrófelújítás

Az üres területek csökkenésével nehéz megfelelő helyet találniuk a bérlőknek
Robbanásszerű bővülés előtt áll a budapesti irodapiac annak ellenére is, hogy a legnépszerűbb helyszínnek számító Váci úti folyosón némi fennakadást okoznak a fővárosi metrófelújítás miatti közlekedési problémák. Ha az építőipari kapacitások szűkössége nem növeli a kivitelezési határidőket, a jövő év végéig legalább tizedével bővülhet a modern irodaállomány.

A Váci úti irodák keresettsége várhatóan a budapesti 3-as metróvonal felújítása miatt sem csökken, ráadásul a következő másfél évben több mint 150 ezer négyzetméter irodahely átadását tervezik a bérlők körében is igen népszerű folyosón – írta elemzésében az Eston. A nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég szerint a legmeghatározóbb budapesti részpiac megközelíthetősége piaci szempontból pont a legrosszabbkor romlik, a kínálat lendületes bővülésének és az új bérlők beköltözésének időszakában. Ugyanakkor a Váci úti folyosó dominanciája a közeljövőben tovább erősödik, az ottani teljes irodaállomány a fejlesztésekkel együtt meg fogja haladni az egymillió négyzetmétert.

Az Eston szerint a teljes budapesti irodapiac robbanásszerű bővülés előtt áll, hiszen 2018 végére a jelenlegi teljes kínálat több mint tizedét kitevő irodaterület készülhet el. – Ha a beruházók az egyre szűkösebb építőipari kapacitás és a növekvő kivitelezési díjak mellett is tudják tartani az előzetesen meghatározott ütemezést, a jövő év végéig akár 386 ezer négyzetméterrel nőhet az állomány – jelezte a tanácsadó cég, hozzátéve, hogy az irodaátadások éves mennyisége 2017-ben nem éri el az előzetesen várt szintet.

Az év első felében ugyan gyengült az irodák iránti kereslet, ebben azonban az egyre szűkülő bérlői mozgástér is szerepet játszik. Az üresen álló helyek csökkenésével ugyanis egyre nehezebb megfelelő, egybefüggő irodaterületet találni. A Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fórumának adatai szerint az átlagos üresedési mutató kilenc százalék alatt van, sőt Dél-Budán az üresedés három százalékra csökkent idén. Nem véletlen, hogy a Váci úti folyosó mellett a dél-budai részpiac számít jelenleg különösen „forró” fejlesztési helyszínnek. Az idei második fél év két legnagyobb átadása is ott várható: az Office Garden harmadik és a Magyar Nobel-díjasok Kutatási és Fejlesztési Park első épülete. Ezen a helyszínen azután 2019-ben lehet számolni jelentősebb, 110 ezer négyzetmétert meghaladó méretű irodaterület elkészültével.

Az Eston előrejelzése szerint a második fél évre élénkül a kereslet, így az üresedés továbbra is enyhén csökken majd. Éppen ezért a még építés alatt álló irodaházakra továbbra is igen erős kereslet mutatkozik, az előbérleti szerződések mértéke az egy évvel korábbihoz képest megnégyszereződött.

A bérleti díjak az elmúlt néhány hónapban enyhe, kiegyensúlyozott növekedést mutattak, az amúgy széles spektrumú, A kategóriás ingatlanokra jellemző átlagdíj 11 és 14,6 euró között alakul négyzetméterenként.

Kiemelt

Okos, hűséges és egyéni

A robotok tervezése során inkább az állatok viselkedését kell alapul venni – javasolják az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszék munkatársai.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!