2017. július 20., csütörtök, Illés napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/az-export-mellett-belfoldi-nyulhusfogyasztast-novelnek-1780180/

Az export mellett a belföldi nyúlhúsfogyasztást növelnék

A múlt év elején még úgy tűnt, bizakodva tekinthetnek a jövőbe a hazai nyúltartók, a korábbi évekhez hasonlóan folytatódik a piaci lehetőségek bővülése, ám 2016 második negyedévében még súlyosabbá vált az ágazat helyzete – olvasható abban az összeállításban, amelyben a nyúlágazat gondjait veszi számba a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Juráskó Róbert a Kaposvári Egyetemen tartott 29. Nyúltenyésztési tudományos napon elmondta: az orosz piac rossz fizetőképessége, a felhalmozott árukészlet, az eladatlan és lefagyasztott nyúlhús mennyiségének növekedése miatt kerültek bajba a termelők. 2016-ban a két hazai vágóhíd összesen kicsivel több mint négymillió magyar nyulat dolgozott fel, a nettó felvásárlási ár a 2015. évi kilónkénti 480-520 forintról 2016-ban 400-440 forintra csökkent.

Tavaly több mint négymillió állatot dolgoztak fel a hazai vágóhidakon

Forrás: MTI

Tavaly több mint négymillió állatot dolgoztak fel a hazai vágóhidakon

A hazánkban előállított és levágott állatok 99 százaléka külföldre kerül. – Elsősorban Svájcba és Németországba szállítanak magyar nyúlhúst, ez a két ország a legjobban fizető, ugyanakkor a legigényesebb piacunk is egyben. A termelők kizárólag a legszigorúbb állatjóléti követelmények betartása mellett szállíthatnak – mondta el lapunknak Szendrő Zsolt akadémikus, a Kaposvári Egyetem professor emeritusa. A szakember szerint hazánk a legfelkészültebb nyúltenyésztő országok közé tartozik. Kérdésünkre, hogy mi szolgálhatja leghatékonyabban a magyar nyúltenyésztés eredményességét, azt válaszolta: a kutatás, valamint az innováció támogatása.

A konferencián Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese kijelentette: a tárca és a szakmai szervezetek most többféle irányban próbálnak utat találni a nyúltenyésztésnek. – A KSH és a tárca adatai szerint hazánkban az egy lakosra jutó nyúlfogyasztás évi két dekagramm, míg az uniós átlag ennek többszöröse – szögezte le a politikus. Annak érdekében, hogy a belpiacon elfogyasztott mennyiség minél magasabbra emelkedjen, a minisztérium a napokban fogyasztásösztönző kampányt indított.

Kiemelt

A kapitány kijelölte a férfi kajaknégyeseket a vb-re

500 méteren az Európa-bajnokságon aranyérmes egység, míg 1000 méteren a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Ceiner Benjámin, Pauman Dániel alkotta csapathajó indul.

Poszt-trauma

TGM porig alázta a Momentumot

A ballib megmondóember lerajzolta őket, majd összetépte.

Dobtak egy hátast

És hol vannak még Hosszú Katinkáék?!

A térkép, ami minden szónál többet mond a migránsmentőkről

Georg Spöttle tette közzé.

Csisztu Zsuzsa keményen odacsapott a ballib károgóknak

Nála is betelt a pohár.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!