2018. január 20., szombat, Fábián, Sebestyén napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/az-agrar-vallalkozasi-hitelgarancia-alapitvany-segiti-az-agrarvallalkozasokat-2455234/

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány segíti az agrárvállalkozásokat

MTI
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar hitelállományának folyamatos bővülésében jelentős szerepe van a finanszírozói bizalom növekedésének és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) készfizető kezességének – mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára kedden az AVHGA éves üzleti partnertalálkozóján.

Az FM közleménye szerint Feldman Zolt kiemelte, hogy az agrárgazdaság és a vidék fejlesztése kiemelkedő fontosságú, stratégiai feladat. Miközben az agrárgazdaság a nemzetgazdaság 2016. évi bruttó hozzáadott értékének 6,6 százalékát adta, a hozzá kapcsolódó ágazatok 20-25 százalékban járulnak hozzá a nemzetgazdaság teljesítményéhez.

Ismertette, hogy a mezőgazdaság hitelállománya jelenleg 638 milliárd forintot, az élelmiszeriparé pedig 383 milliárd forintot tesz ki.

Feldman Zsolt kifejtette, hogy az AVHGA készfizető kezessége a teljes banki és takarékszövetkezeti szektor számára elérhető, és hitelt ad azoknak a kisebb agrárvállalkozásoknak is, amelyek nem tartoznak a pénzintézetek ügyfélkörébe.

Arról is beszélt, hogy a kormány célja a nagy hozzáadott értéket képviselő, a foglalkoztatás szempontjából meghatározó ágazatok, elsősorban az állattenyésztés és a kertészet, valamint az élelmiszeripar jövedelemtermelő és versenyképességének erősítése, ezáltal a vidék népességmegtartó képességének javítása. Ennek érdekében az FM számos, az agrártermelést segítő programot támogat, valamint azokhoz kapcsolódóan meghatározott célcsoportnak kiemelt támogatási programokat indít.

Példaként említette az AVHGA-val együttműködve kidolgozott Agrár Széchenyi Kártya konstrukciót, valamint a jégesőkár és a fagykár, illetve a tehén- és sertéstartók számára elérhető kiemelt támogatási programokat, amelyek komoly szerepet játszanak az ágazat stabil finanszírozási hátterének biztosításában. A magyar célkitűzésekhez igazított intézkedéseknek és támogatási rendszernek köszönhetően az agrárium teljesítménye javul, többek között bővül a foglalkoztatás, élénkülnek a beruházások és a mezőgazdasági termények egyre nagyobb hányada kerül exportra – tette hozzá.

Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója az eseményen a közlemény szerint kiemelte, az alapítvány tevékenysége dinamikusan bővül, a kezességgel biztosított hitelállomány 2010 óta mintegy két és félszeresére, 96,1 milliárd forintról 237,5 milliárd forintra növekedett. Az alapítvány átlagosan évi 8-9000 vállalkozást segít finanszírozáshoz jutni.

Kiemelt

A SZDSZ-t az ima sem mentette meg 1998-ban

Boros Bánk Levente, a Médianéző ügyvezetője egy egészen elképesztő történetet idézett fel az ECHO TV Troll című műsorában.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!