2017. november 24., péntek, Emma napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/az-adohivatal-nem-sajat-feje-utan-megy-2210485/

Az adóhivatal most nem a saját feje után megy

Idén is egyeztetésre hívja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az ország adószakembereit, ­könyvvizsgálóit. A hatóság tavaly tartotta meg először a nemzeti adókonzultációnak nevezett szakmai fórumot, a második ilyen összejövetelt néhány nap múlva, szep­tember végén rendezik meg. Az eszmecserén – a tervek szerint – több állami, hatósági vezető is felszólal majd, de kifejthetik gondolataikat a hazai nagyobb adótanácsadó cégek képviselői is.

Tállai András

Fotó: MTI/Kovács Attila

Tállai András

Mivel sem az adórendszer, sem az adóhivatal szervezetének átalakítása nem fejeződött még be, így bőven lesz miről szót ejteni a kétnapos rendezvényen. A legtöbb beszédtémát minden bizonnyal az adózás rendjét meghatározó új jogszabály tervezete adja, a 2018. január elsején életbe lépő új kódex ugyanis az adóügyi eljárások szinte minden lényeges pontját meghatározza majd. De részletes elemzések hangozhatnak el a feketegazdaság elleni új intézkedés, a szintén jövőre induló online számlázás bevezetése kapcsán is. Az adóadminisztráció csökkentése és az utóbbi időszak adóváltozásainak – például a járulékcsökkentés vagy az élelmiszeráfa-mérséklés – hatásai adott esetben úgyszintén szóba kerülhetnek.

Az adókonzultációról szólva a gazdasági tárca államtitkára, az adóhivatal vezetője nemrégiben érdeklődésünkre úgy fogalmazott: a tavalyi eszmecsere megfelelő lehetőséget adott arra, hogy a szakma képviselői megoszthassák véleményüket, javaslatai­kat a hatósággal. Tállai András szerint a múlt évi rendezvény sikeres volt, a siker pedig ebben az esetben azt jelenti, hogy az állam képviselői több témakörben is olyan megfontolandó ötleteket hallgathattak meg, amelyek bármikor hasznosíthatók a fontosabb adóügyi változások kialakításakor.

– A helyzet idén némiképpen hasonlít a tavalyihoz – tette hozzá a NAV vezetője, majd kifejtette: ahogy a múlt évben, úgy idén is adnak némi mozgásteret azok az állami pluszbevételek, amelyek a feketegazdaság ellen korábban bevezetett intézkedések és a gazdasági növekedés nyomán érkeznek az államkasszához. Ezek mellett manapság is fontos téma az adminisztrációcsökkentés és az adóhivatal átszervezése.

Hirdetés

Kiemelt

Európa Liga: Szalai piros lappal „tért vissza”, a Hoffenheim kiesett

A közel három hónapos kényszerpihenő után visszatért magyar válogatott labdarúgó csapata, a Hoffenheim 3-1-re kikapott a Braga vendégeként.

Poszt-trauma

Feledy Péter a közmédiát ekézte

„Pitibb”, de a mindennapi életet befolyásoló dolgok hiányoznak

Vona legújabb fordulata

Mikor füllent a Jobbik elnöke?

Dollármilliókat áldozott a legénység kiképzésére Soros György

Szemináriumok, tanfolyamok, közvélemény-formálás.

Árulkodó kép Kennedyről

Örökkévalóság fekete keretben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!