2017. szeptember 24., vasárnap, Gellért, Mercédesz napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/az-adohivatal-nem-sajat-feje-utan-megy-2210485/

Az adóhivatal most nem a saját feje után megy

Idén is egyeztetésre hívja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az ország adószakembereit, ­könyvvizsgálóit. A hatóság tavaly tartotta meg először a nemzeti adókonzultációnak nevezett szakmai fórumot, a második ilyen összejövetelt néhány nap múlva, szep­tember végén rendezik meg. Az eszmecserén – a tervek szerint – több állami, hatósági vezető is felszólal majd, de kifejthetik gondolataikat a hazai nagyobb adótanácsadó cégek képviselői is.

Tállai András

Fotó: MTI/Kovács Attila

Tállai András

Mivel sem az adórendszer, sem az adóhivatal szervezetének átalakítása nem fejeződött még be, így bőven lesz miről szót ejteni a kétnapos rendezvényen. A legtöbb beszédtémát minden bizonnyal az adózás rendjét meghatározó új jogszabály tervezete adja, a 2018. január elsején életbe lépő új kódex ugyanis az adóügyi eljárások szinte minden lényeges pontját meghatározza majd. De részletes elemzések hangozhatnak el a feketegazdaság elleni új intézkedés, a szintén jövőre induló online számlázás bevezetése kapcsán is. Az adóadminisztráció csökkentése és az utóbbi időszak adóváltozásainak – például a járulékcsökkentés vagy az élelmiszeráfa-mérséklés – hatásai adott esetben úgyszintén szóba kerülhetnek.

Az adókonzultációról szólva a gazdasági tárca államtitkára, az adóhivatal vezetője nemrégiben érdeklődésünkre úgy fogalmazott: a tavalyi eszmecsere megfelelő lehetőséget adott arra, hogy a szakma képviselői megoszthassák véleményüket, javaslatai­kat a hatósággal. Tállai András szerint a múlt évi rendezvény sikeres volt, a siker pedig ebben az esetben azt jelenti, hogy az állam képviselői több témakörben is olyan megfontolandó ötleteket hallgathattak meg, amelyek bármikor hasznosíthatók a fontosabb adóügyi változások kialakításakor.

– A helyzet idén némiképpen hasonlít a tavalyihoz – tette hozzá a NAV vezetője, majd kifejtette: ahogy a múlt évben, úgy idén is adnak némi mozgásteret azok az állami pluszbevételek, amelyek a feketegazdaság ellen korábban bevezetett intézkedések és a gazdasági növekedés nyomán érkeznek az államkasszához. Ezek mellett manapság is fontos téma az adminisztrációcsökkentés és az adóhivatal átszervezése.

Hirdetés

Kiemelt

Martin Schulz vádaskodni kezdett a bukás után

Botrányosnak nevezte Angela Merkel német kancellár választási kampányát Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) pártelnök a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a törvényhozásba bejutott pártok vezetőnek televíziós fórumán.

Poszt-trauma

Divatdiktátorok szeszélye vagy tudatos provokáció?

Ön felvenné ezeket a ruhadarabokat?

Az emberéletekkel igenis el kell számolni

Hány halott kell még a bevándorláspártiaknak?

A próféta lenyomta az angolokat

Muhammad a legnépszerűbb név Angliában.

Óriásplakátokkal számolja fel önmagát a Jobbik?

Jöhet a fél évig tartó mocskolódás 1100 óriásplakáton.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!