2016. augusztus 29., hétfő, Beatrix, Erna napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/atvilagitjak-kozvagyonbol-gazdalkodo-vallalatokat-335470/

Átvilágítják a közvagyonból gazdálkodó vállalatokat

Feltérképezik, milyen korrupciós veszélyek lehetnek az állami cégeknél
Hamarosan átfogó képet kaphat a közvélemény az állami tulajdonban álló cégek korrupciós helyzetéről. Az Állami Számvevőszék lehetővé tette, hogy az állami vállalatok is bekapcsolódjanak a vesztegetések megakadályozásáért indított programjába. Kiderülhet, mely helyzetek hordoznak magukban veszélyt.

Elképzelhető, hogy meghosszabbítja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az állami cégek részvételi határidejét abban a programban, amely ezen vállalatok korrupciós átvilágítását tűzte ki célul. Az ÁSZ még december közepén tett lépéseket közel félezer többségi állami tulajdonban lévő vállalat korrupciós átvilágításáért. A közpénzek elköltését ellenőrző szervezet – a kormány kérésére – felhívást tett közzé, s azt indítványozta, hogy minden köztulajdonban álló társaság tekintse át a saját maga működését. Az ÁSZ ehhez megadta a szükséges segítséget: a számvevőszék kérdéssort állított össze, amelynek kitöltése rávilágíthat a hiányosságokra. – A többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok könnyen szembesülhetnek azzal, hogy tevékenységüket milyen korrupciós veszélyek fenyegetik, s felkészül­tek-e a nem kívánatos jelenségek kiszűrésére, visszaszorítására – mondta a Magyar Idők érdeklődésére a számvevőszék igazgatója.

Pulay Gyula hozzátette: a beérkező adatok feldolgozása után természetesen a közvélemény is megismerheti az összesített eredményt, az állami cégek korrupciós helyzetét. Nyilvánosságra kerülhetnek ilyen formán a több helyen is megjelenő szabályozási hiányosságok, emellett kiderülhet, melyek azok a korrupció szempontjából veszélyes helyzetek, eljárások, szerződéskötési technikák, amelyek a leggyakrabban előfordulnak a gazdasági társaságok működésében. Ezzel együtt világossá válik az is, hogy a cégek vezetőinek milyen intézkedéseket célszerű bevezetniük a tisztább viszonyokért, a korrupció előtt teret nyitó helyzetek megszüntetéséért.

Korábbi vizsgálatokból kiderül: a közszféra intézményei már ellenállóbbak a korrupcióval szemben

Forrás: Bach Máté

Korábbi vizsgálatokból kiderül: a közszféra intézményei már ellenállóbbak a korrupcióval szemben

A felmérés iránt – mint azt az igazgatótól megtudtuk – érdemi érdeklődés mutatkozik: több mint száz állami cég már visszaküldte a kitöltött kérdőívet a számvevőszéknek, több vállalat pedig azt kérte, hogy az ÁSZ nyújtsa meg a programban való részvétel január végén lejáró határidejét. A korrupciós kockázatok felmérése egyébként már csak azért is elengedhetetlen, mert az állam tulajdonában lévő társaságok fontos közszolgáltatásokat nyújtanak a lakosságnak, miközben sokmilliárdos közvagyont kezelnek.

Megemlíthető, hogy a számvevőszék immár öt esztendeje minden évben elvégzi a közszféra intézményeinek korrupciós vizsgálatát. A holland módszer alapján létrehozott programban minden állami, önkormányzati költségvetési szervezet – önkéntes döntés alapján – részt vehet. – Tavaly több mint 2500 közintézmény válaszolt a kérdéseinkre, a szervezetek a közszféra dolgozóinak nagyjából felét alkalmazzák – mondta Pulay Gyula. Hozzátéve: a válaszok értékelése alapján az ÁSZ arra jutott, hogy a magyar közszféra intézményei mostanság ellenállóbbak a korrupcióval szemben, mint néhány évvel ezelőtt voltak. Az állami hivatalok, az egészségügyi, az oktatási és más intézmények több eszközt, szabályt is bevezettek a korrupció megelőzéséért. Ez a felmérés bővült most az állami cégekkel.

Lényeges ugyanakkor, hogy a számvevőszék programja hamarosan tovább terebélyesedik, s ennek nyomán már a teljes állami-önkormányzati szférát felöleli majd. Idén ugyanis – az állami cégek után – a helyhatóságok gazdasági társaságai is bekapcsolódhatnak a korrupcióellenes felmérésbe. A némelykor szintén komoly vagyont kezelő önkormányzati cégek előtt ősszel nyílik meg a részvétel lehetősége. Működésükről, korrupciós helyzetükről az ÁSZ utóbb szintén tájékoztatja a nyilvánosságot.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Merkel még nem döntötte el, hogy újraindul-e 2017-ben

A német választók mintegy fele ellenzi, hogy Merkel ismét kancellár legyen.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!