2016. június 29., szerda, Péter, Pál napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/atvilagitjak-kozvagyonbol-gazdalkodo-vallalatokat-335470/

Átvilágítják a közvagyonból gazdálkodó vállalatokat

Feltérképezik, milyen korrupciós veszélyek lehetnek az állami cégeknél
Hamarosan átfogó képet kaphat a közvélemény az állami tulajdonban álló cégek korrupciós helyzetéről. Az Állami Számvevőszék lehetővé tette, hogy az állami vállalatok is bekapcsolódjanak a vesztegetések megakadályozásáért indított programjába. Kiderülhet, mely helyzetek hordoznak magukban veszélyt.

Elképzelhető, hogy meghosszabbítja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az állami cégek részvételi határidejét abban a programban, amely ezen vállalatok korrupciós átvilágítását tűzte ki célul. Az ÁSZ még december közepén tett lépéseket közel félezer többségi állami tulajdonban lévő vállalat korrupciós átvilágításáért. A közpénzek elköltését ellenőrző szervezet – a kormány kérésére – felhívást tett közzé, s azt indítványozta, hogy minden köztulajdonban álló társaság tekintse át a saját maga működését. Az ÁSZ ehhez megadta a szükséges segítséget: a számvevőszék kérdéssort állított össze, amelynek kitöltése rávilágíthat a hiányosságokra. – A többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok könnyen szembesülhetnek azzal, hogy tevékenységüket milyen korrupciós veszélyek fenyegetik, s felkészül­tek-e a nem kívánatos jelenségek kiszűrésére, visszaszorítására – mondta a Magyar Idők érdeklődésére a számvevőszék igazgatója.

Pulay Gyula hozzátette: a beérkező adatok feldolgozása után természetesen a közvélemény is megismerheti az összesített eredményt, az állami cégek korrupciós helyzetét. Nyilvánosságra kerülhetnek ilyen formán a több helyen is megjelenő szabályozási hiányosságok, emellett kiderülhet, melyek azok a korrupció szempontjából veszélyes helyzetek, eljárások, szerződéskötési technikák, amelyek a leggyakrabban előfordulnak a gazdasági társaságok működésében. Ezzel együtt világossá válik az is, hogy a cégek vezetőinek milyen intézkedéseket célszerű bevezetniük a tisztább viszonyokért, a korrupció előtt teret nyitó helyzetek megszüntetéséért.

Korábbi vizsgálatokból kiderül: a közszféra intézményei már ellenállóbbak a korrupcióval szemben

Forrás: Bach Máté

Korábbi vizsgálatokból kiderül: a közszféra intézményei már ellenállóbbak a korrupcióval szemben

A felmérés iránt – mint azt az igazgatótól megtudtuk – érdemi érdeklődés mutatkozik: több mint száz állami cég már visszaküldte a kitöltött kérdőívet a számvevőszéknek, több vállalat pedig azt kérte, hogy az ÁSZ nyújtsa meg a programban való részvétel január végén lejáró határidejét. A korrupciós kockázatok felmérése egyébként már csak azért is elengedhetetlen, mert az állam tulajdonában lévő társaságok fontos közszolgáltatásokat nyújtanak a lakosságnak, miközben sokmilliárdos közvagyont kezelnek.

Megemlíthető, hogy a számvevőszék immár öt esztendeje minden évben elvégzi a közszféra intézményeinek korrupciós vizsgálatát. A holland módszer alapján létrehozott programban minden állami, önkormányzati költségvetési szervezet – önkéntes döntés alapján – részt vehet. – Tavaly több mint 2500 közintézmény válaszolt a kérdéseinkre, a szervezetek a közszféra dolgozóinak nagyjából felét alkalmazzák – mondta Pulay Gyula. Hozzátéve: a válaszok értékelése alapján az ÁSZ arra jutott, hogy a magyar közszféra intézményei mostanság ellenállóbbak a korrupcióval szemben, mint néhány évvel ezelőtt voltak. Az állami hivatalok, az egészségügyi, az oktatási és más intézmények több eszközt, szabályt is bevezettek a korrupció megelőzéséért. Ez a felmérés bővült most az állami cégekkel.

Lényeges ugyanakkor, hogy a számvevőszék programja hamarosan tovább terebélyesedik, s ennek nyomán már a teljes állami-önkormányzati szférát felöleli majd. Idén ugyanis – az állami cégek után – a helyhatóságok gazdasági társaságai is bekapcsolódhatnak a korrupcióellenes felmérésbe. A némelykor szintén komoly vagyont kezelő önkormányzati cégek előtt ősszel nyílik meg a részvétel lehetősége. Működésükről, korrupciós helyzetükről az ÁSZ utóbb szintén tájékoztatja a nyilvánosságot.

Hirdetés

Kiemelt

Átadták a Petőfi Zenei Díjakat

A gálán mások mellett a Halott Pénz zenekart, a Wellhellót, Szabó Balázs Bandáját, Freddie-t, Rúzsa Magdit és Ákost is díjazták.

Poszt-trauma

Loretta gyereket akar – Újra Budapest Pride

A nagykövetek remélik, hogy a magyarok jól fognak viselkedni.

Farkasházy nem tud leállni

Kálmán Olga próbálta nyugtatni.

Homoszexuális rendőrök és az Unió válsága

Ne csodálkozzunk, hogy az angolok kiléptek.

Farkasházy ismét belerúgott Orbánba

„Akkor Rákosit is szeretnem kellene Puskás, Kocsis és Hidegkuti miatt?”

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!