2016. augusztus 27., szombat, Gáspár napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/atvennek-vegrehajtok-csaladi-csodvedelmet-366646/

Átvennék a végrehajtók a családi csődvédelmet

A bürokráciacsökkentés is érv lehet a rendszer esetleges átalakításakor
A kormányhivataloktól átvennék a családi csődvédelem feladatait a bírósági végrehajtók, a szabálymódosítást már kezdeményezte a végrehajtói kar. A szakmai szervezet szerint elképzelésük minden érintettnek előnyt hozhatna: jól járnának az adósok, a hitelezők és a bürokrácia csökkentésén dolgozó állam is.

Érdekes kezdeményezéssel állt elő a végrehajtók nemrégiben újjáalakult érdekképviseleti szervezete. A Magyar Bírósági Végrehajtó Kar vezetősége azt javasolta az igazságügyi kormányzatnak, hogy alakítsa át a családi csődvédelem ősztől élő rendszerét, és a védelmet kérő családok ügyeit bízzák a bírósági végrehajtókra. Az elképzelés szerint ezentúl nem a kormányhivatalok munkatársai végeznék el az egyes teen­dőket, hanem a végrehajtók.

A felvetés indokairól a kar elnöke, Schadl György érdeklődésünkre azt mondta: a megoldás minden érintettnek előnyös volna. A bürokrácia csökkentésén dolgozó állam más feladatok elvégzésére csoportosíthatná át a kormányhivatali apparátus érintett részét, de jobban járnának az ügyfelek is.

– A csődvédelmet kérő családok ügyei­ben számos feladat adódhat, s valószínű, hogy az adósokat időről időre fel is kell keresnie az őket segítő személyzetnek – kezdte a kar elnöke. Erre a feladatra szerinte a végrehajtók a legalkalmasabbak, hiszen – tulajdonképpen – nap mint nap ezt csinálják: nehéz anyagi helyzetben lévő emberek ügyeiben intézkednek. Beléphetnek az adóshoz, felmérhetik vagyonuk értékét, elősegíthetik a bevételek megfelelő felosztását és egyezkedhetnek a hitelezőkkel. – Ha – tegyük fel – tízezer ilyen eset volna, akkor az ország nagyjából kétszáz végrehajtójának ügyszáma ötvennel emelkedne meg, ami nem jelentene különösebb terhet – említett egy másik szempontot Schadl György, aki úgy véli, az eljárások társadalmi költségeit így lehetne a legkisebbre szorítani.

MAGYAR GAZDASÁG 13 Készült Magyarország Kormánya megbízásából Ősztől működik az adósmentés legújabb módszere Fotó: MTI

MAGYAR GAZDASÁG 13 Készült Magyarország Kormánya megbízásából
Ősztől működik az adósmentés legújabb módszere Fotó: MTI

Érveinek alátámasztásához a végrehajtói kar bizonyosan felhozza a külföldi megoldásokat is. A napokban interjút adott lapunknak Francoise Andrieux, a Bírósági Végrehajtók Nemzetközi Szervezetének elnöke, aki – egyebek mellett – arról beszélt, hogy a tapasztalatok szerint a csődvédelmet kérő családok ügyét a végrehajtók intézhetik el a leghatékonyabb módon. – Az ügyvéd, a bíró, a hivatalnok ugyanis nemigen megy ki az adóshoz, s gyakorlata sem nagyon lehet a tartozások kezelése, a szűkösebb bevételek megfelelő felosztása kapcsán – fogalmazott akkor a nemzetközi szervezet vezetője. Hozzátette azonban, hogy a végrehajtói munkához elengedhetetlen a szakképzettség, a jogi diploma, és azt is kiemelte, hogy az erre a pályára lépőkkel szemben egyre több államban támasztanak magas követelményeket. Utóbbi kapcsán Schadl Györgynek felvetettük: az elmúlt években komoly botrányok övezték a magyar végrehajtók ténykedését. Hogyan bízhatnának meg így a végrehajtókban az anyagi gondoktól szabadulni vágyó, csődvédelmen gondolkodó családok? – A végrehajtói közösség jelentős átalakuláson megy át, a megtisztulási folyamat lezárulta után megújult, modern szemléletű szervezet áll majd az ügyfelek rendelkezésére – válaszolta a kar elnöke.

Hogy a végrehajtói szakma megtisztulását miként kell elképzelni, s hogy a folyamat mikor zárulhat le, arról holnapi számunkban olvashatnak részletesen. Csütörtökön közöljük a Schadl Györggyel készült interjúnkat, amelyben szó esik kilakoltatásról, korrupció­ról és a végrehajtók díjáról is.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

LugasA nyúlon túl

Jimi Hendrix nyert, majd a célban összeesett. Ez volt az első versenysérülés a Kincsem Parkban. Előfordul, hogy a világ második leggyorsabb állata, az angol agár is félrelép.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!