2017. április 30., vasárnap, Katalin, Kitti napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/attores-johet-az-epitoanyagok-piacan-1499986/

Áttörés jöhet az építőanyagok piacán

A felfutó lakásépítések a tavalyinál is több megrendelést hozhatnak
A lakásépítéseket ösztönző intézkedések nyomán erőteljesen bővült a szerkezetépítési és a falazati anyagok piaca 2016-ban – tudta meg lapunk az építőanyag-piaci szövetségtől. Az egyes területeken az idén 20-25 százalékos felfutás várható, a kibontakozás további korlátja csak a szűkös kivitelezői kapacitás lehet.

– Az öt százalékra csökkentett forgalmi adó és a családi otthonteremtési kedvezmény nyomán tavaly végre megjelent a lakáspiacon a korábbi években összetorlódott jelentős mértékű igény – mondta a Magyar Időknek Vidor Győző, a Magyar Építőanyag- és Építési Termék Szövetség (Méasz) elnöke. A folyamatban szerinte közrejátszott a jegybanki alapkamat, majd a kereskedelmi banki kamatok csökkentése, aminek következében sokan ismét az ingatlanbefektetések felé fordultak. – Mindez legerősebben a szerkezetépítési és falazati anyagok eladásában, valamint a társasházi lakások építési engedélyeinek számában mutatkozott meg a múlt évben – hangsúlyozta Vidor Győző.

A Méasz összegzése szerint az égetettkerámia-termékeknél, különösen a téglánál átlagosan negyvenszázalékos növekedés volt tapasztalható 2016-ban az előző évhez képest. A felfutásban az első fél évben főként a társasházi lakások áfacsökkentése játszott szerepet, amit később a kimondottan a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) elvárásainak megfelelő lakások építése egészített ki. A fehér falazati termékek (mészhomok tégla és pórusbeton) eladási mennyiségei szintén mintegy negyedével nőttek.

A beruházásokat az áfacsökkentés is segíti

Forrás: Katona Vanda

A beruházásokat az áfacsökkentés is segíti

A vakolat- és építőkémiai termékek esetében a használt lakások adásvételével összefüggő felújítási munkálatok anyagigénye nagyjából ellensúlyozni tudta a visszaeső ipari beruházásokat. A nyílászáró gyártóknál szintén az egyedi megrendelések javítottak az intézményi felújítások és panelfelújítási programok hiányán, de a szektor öt-tíz százalékos csökkenéssel zárt 2015-höz képest. Az EPS alapú hőszigetelők piacán viszont hasonló mértékű, öt-tíz százalék közötti árbevétel-növekedés jelentkezett. A 2016-os eladási adatok alapján az épületgépészeti termékeknél egyelőre nem látszik jelentősebb emelkedés, ami főként annak tulajdonítható, hogy az ösztönző intézkedésekre meginduló lakásépítések még nem tartanak ebben a fázisban.

– Az újonnan engedélyezett építések jelentős része még nem kezdődött meg tavaly, az áttörést az idei év hozhatja el – fogalmazott Vidor Győző, aki szerint az újonnan meginduló, valamint a nemsokára befejeződő lakásépítések eredményeként további mintegy 20-25 százalékos növekedés várható 2017-ben. Mint kifejtette, az év eleje óta újabb keresletnövekedés látszik a szerkezetépítő és falazati anyagok iránt, míg a belső felületképzési és vakolati anyagok jellemzően a 2016-ban megkezdett lakóházakra kerülnek majd. Az idén kezdődő lakásépítéseknél a befejező műveletekhez szükséges – jellemzően homlokzati és építőké­miai – termékek iránti igény pedig időbeli eltolással, 2018-ban jelenhet meg.

Vidor Győző szerint néhány esztendő leforgása alatt elérhetőnek látszik az évi harmincezer új lakás megépítése is. – A növekedés legfőbb korlátja a kivitelezői kapacitások szűkössége. Tartósnak bizonyuló hiány van szerkezet­építő és szigetelési szakemberekből, valamint kőművesekből és ácsokból – sorolta a Méasz elnöke. Mint mondta, szövetségük és tagszervezeteik is átképzési támogatások kihelyezésére kérték a kormányzatot az elvándorlók és a pályaelhagyók pótlására, mivel ez már rövid távon gátja lehet a kibontakozásnak. Noha a korábbi években elhalasztott áremelések részleges érvényesítése már 2016-ban megkezdődött, idén további öt-tíz százalékos drágulásra lehet számítani az építőanyagok és építési termékek piacán.

Kiemelt

Eső, hó, jég, hideg, meleg nem számít

A jövőben a gumiabroncsok is intelligensek lesznek, mivel olyan szenzorokkal szerelik fel őket, amelyek közvetlen információt juttatnak el az érintkezési területről.

Poszt-trauma

Az afrikai bíboros az európai szélsőliberálisoknak üzent

Nekik is jobb lenne, ha megértenék.

Túltolta a béreket a Hír TV

Jól fizet Simicska tévéje, csak meddig?

Gyurcsány mégis megszerezte a dokumentumokat

Csak nem azokat.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 4.

A polip működése, nyomásgyakorlása a médián keresztül mutatható be legegyszerűbben.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!