2017. november 20., hétfő, Jolán napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/atlathatok-magyarorszagi-kozbeszerzesek-2209963/

Átláthatók a magyarországi közbeszerzések

A hatóság célja az egyajánlatos procedúrák visszaszorítása
Az Európai Bizottság adatai szerint teljes mértékben átláthatók a magyarországi közbeszerzések, ezzel a skandináv országokat is megelőzzük. A Közbeszerzési Hatóság arról tájékoztatott, hogy az átláthatósághoz hozzájárul az egyajánlatos eljárások visszaszorulása is, de ezen esetekben a hatóság szigorúan ellenőrzi a feltételeket.

Közbeszerzések szempontjából erős ez az év, hiszen 2017 eddig eltelt nyolc hónapjában már mintegy 3700 milliárd forintról szóló, több mint 6500 szerződést kötöttek meg – közölte Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke egy tegnapi sajtóbeszélgetésen. A közbeszerzés három fő területén – építési beruházások, szolgáltatások, árubeszerzések – a korábbi évekhez hasonlóan idén is nagyjából egyharmad-egyharmad arányban zajlottak eljárások. Jól mutatja ugyanakkor az építőipar idei erősödését, hogy már az első félévi adatok szerint meghaladják az építési beruházások közbeszerzései az ezermilliárd forintos értékhatárt, míg tavaly egész évben írtak ki összesen 887 milliárd forintnyi közbeszerzést ezen a területen.

A nyilvánosan induló és nyilvánosan meghirdetett eljárások darabszámra és összértékükben is mintegy 90 százalékos arányt tesznek ki az év eddig eltelt részében. Ezeken átlagosan nyolc ajánlatot tesznek az indulók, de előfordul, hogy 14-15 ajánlat is befut. Az átláthatóságot mutatja, hogy a hatóság adatai szerint az egyajánlatos eljárások, valamint a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások visszaszorulóban vannak: arányuk 2017 első fél évében 17 százalékot tett ki, míg tavaly ugyanekkor még minden ötödik eljárás ilyen volt.

Fotó: Mirkó István

Az építési beruházások eljárásai idén már meghaladták a tavalyi egész éves értéket

– A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások esetében a hatóság szigorúan ellenőrzi, hogy az eljárásformát jogszerűen alkalmazták-e, majd az eljárás valamennyi dokumentumát és a hatóság döntését is közzétesszük – hangsúlyozta Rigó Csaba, hozzátéve, hogy az év első felében 264 ilyen eljárás indult, ami csaknem 40 százalékkal kevesebb az előző évihez képest.

Az év első nyolc hónapjában 237 jogorvoslati ügyben kellett eljárnia a hatóságnak, amelyek kétharmadában állapítottak meg jogsértést. Rigó Csaba kiemelte: a büntetések mértéke jelentősen megnőtt a korábbi évekhez képest. A hatóság keretei között működő, de tőle független Közbeszerzési Döntőbizottság ugyanis súlyos esetekben a korábbinál jóval súlyosabb bírságokat szab ki. Míg két éve alig több mint százmillió forint volt a bírságokból befolyó összeg, tavaly egész évben csaknem félmilliárd forintot tett ki, idén pedig az első nyolc hónapban mintegy 365 millió forintot.

Rigó hangsúlyozta: az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint a hazai közbeszerzések teljes mértékben átláthatók, amivel megelőzzük a skandináv országokat vagy Hollandiát is. – Magyarországon valamennyi közbeszerzési adat elérhető a neten, sőt mobilalkalmazás is működik, amelyen naprakészen lehet keresni – emelte ki Rigó Csaba.

Hirdetés

Kiemelt

Tovább lazíthat a jegybank

Az októberi, eseménytelennek mondható ülést követően kedden újból a piaci szereplők figyelmének középpontjába kerülhet a magyar jegybank.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!