2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/aki-akar-ma-mar-munkahoz-juthat-2542639/

Aki akar, ma már munkához juthat

A foglalkoztatási mutatónk jobb az európai uniós átlagnál
Soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint napjainkban, így egyértelműen sikeres a kormány koncepciója, hogy segély helyett munkát az embereknek – hangsúlyozta tegnap Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. A 2010-es kormányalakításkor még a munkaerőhiány jelentette a legsúlyosabb kihívást, ezzel szemben ma a 20–64 éves korcsoportban 73 százalék a foglalkoztatottak aránya, így hamarosan teljesül az Euró­pai Uniónak tett vállalás, a 75 százalékos foglalkoztatottság.

– Hamarosan elérheti a 75 százalékot a foglalkoztatotti arány a 20 és 64 év közötti korcsoportban Magyarországon, így teljesülhet az Európai Uniónak tett vállalásunk – hangsúlyozta tegnap Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

Kiemelte, Magyarország már most 73 százalék feletti arányt tud felmutatni, szemben az Európai Unió 70-71 százalékos átlagával. Az államtitkár a részletekkel kapcsolatban felidézte, a munkahelyvédelmi akció a munkahely megtartásában segít és a munkába állást támogatja, a programban eddig mintegy 900 ezer dolgozó után érvényesíthettek kedvezményt a munkaadók, az akciónak köszönhetően mintegy 580 milliárd forint maradt a cégeknél.


Emellett az ifjúsági garancia szintén jelentős program, amely azon fiatalok foglalkoztatásának elősegítésére irányul, akik sokszor tapasztalatlanságuk, illetve a végzettség hiánya miatt nem kapnak munkát. Ez a program mintegy 60 ezer fiatal elhelyezkedését segítette, jelenleg is 20 ezren vesznek részt képzésben. Egy másik jelentős program a 25 év feletti, általában tartósan munkanélküliek elhelyezkedését segíti. Ennek keretösszege több mint 200 milliárd forint, és jelenleg mintegy 60 ezer embert támogatnak a program a révén. A képzésbe mintegy 30 ezer embert vontak be.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a távirati iroda közlése szerint arra emlékeztetett: Magyarországon egyetértés van abban, hogy a segély helyett munkát alapelvet kell érvényesíteni. Aki akar és tudna, az tudjon dolgozni, találjon munkát, és ez meg is érje. A kormány 2010-es hivatalba lépésekor az egyik legsúlyosabb probléma a munkanélküliség volt, a munkanélküliek aránya akkor megközelítette a 12 százalékot.

Így mintegy 500 ezren jelentkeztek munkanélküli-segélyért. Ám sok ember munkájának és az e területen hozott célzott intézkedéseknek köszönhetően a hét és fél éves munka eredményeként Magyarország foglalkoztatási mutatói ma már jobbak az uniós átlagnál, a rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien. Dömötör Csaba arról is beszélt, a munkahelyvédelmi akció mellett szintén fontos intézkedés volt a közmunkaprogram, amely olyan embereknek biztosított lehetőséget, akik korábban nem jutottak munkához az elsődleges munkaerőpiacon. Azóta sokan már a piaci szférában is el tudtak helyezkedni, ráadásul egyre kevesebb azoknak a gyerekeknek a száma, akik olyan családban nőnek fel, ahol a szülők nem dolgoznak.

 

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!