2016. június 29., szerda, Péter, Pál napja
Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/gazdasag/adozatlan-szazmilliok-kozossegi-szallasbol-322978/

Adózatlan százmilliók közösségi szállásból

Budapest turisztikai forgalmának mintegy öt százalékát nyelték el tavaly a közösségi oldalakon szállásadóként megjelent lakástulajdonosok. Az árnyékgazdaságban tevékenykedő szolgáltatói körben országos szinten százmilliós nagyságrendű lehet az évente szerzett adózatlan bevétel.

Csupán becsülni lehet az internetalapú közösségi szállásközvetítő oldalakon magánlakást turisztikai céllal kínáló vállalkozások és magánemberek – közismertebb nevén az Airbnb – alkotta piac méretét. Szakértői számítások szerint Budapesten a közösségi alkalmazások által közvetített szállások éves forgalma a hagyományos szállodák forgalmának öt százalékát tehette ki 2015-ben. A hivatalos turisztikai forgalomból elszivárgó bevételek után fizetett adók ugyanakkor teljes mértékben nem realizálódnak – hívta fel a Magyar Idők figyelmét Niklai Ákos.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke hangsúlyozta: nem lehet bizonyítani, hogy a hivatalos statisztikákon kívül eső területen pontosan mekkora bevételük van a lakáskiadóknak. Azonban abból kiindulva, hogy tavalyelőtt csaknem hét és fél millió külföldi vendég szállt meg a fővárosban és a környékén – amely arány tavaly tovább nőtt –, a szállodákból elmaradt öt százalék tekintélyes forgalmat sejtet az árnyékgazdaságban működő szobakiadók körében. Az elnök megjegyezte, valamennyit visszaadnak a gazdaságnak a lakáskiadók, hiszen a turisták itt-tartózkodásuk idején a vendéglősök, kereskedők, fürdőüzemeltetők bevételeihez is hozzájárulnak.Napjainkban a két legismertebb szállásközvetítő oldalon csak Budapesten 6300 lakás foglalható, azonban tény, más európai városokban is hatalmas kereslete van az alternatív szállásoknak. Így például az osztrák állam számítások szerint 2016-ban több mint 9 millió euró adótól esik el a közösségi szálláspiac korlátlan terjedése miatt.

Az albérletkiadással is keveredő magánszállásadásban idehaza is több a kérdéses hátterű vállalkozás. A fővárosban például tucatnyi olyan cég működik, amely magánszemélyektől bérbe vett lakásokat ad ki külföldieknek szállodaszerű üzemeltetéssel, a hotelekhez képest viszont jóval olcsóbban. Az utazók számára ráadásul gyakran nem derül ki, hogy a vendégek biztonságát is garantáló fogyasztóvédelmi szabályoknak megfelelő szálláshelyen vannak-e.
A szállodaszövetség szerint a hagyományos modell szerint működő vállalkozásokkal azonos adózási követelményeket kellene előírni a lakáskiadóknak is. A lakások üzleti célú hasznosításánál az adózás egyik választható formája a szobánként évente fizetendő 32 000 forint átalányadó, miközben egy lakásszállásért általában 50–100 eurót kérnek éjszakánként. Vagyis jelentős bevételek érhetők el úgy, hogy a lakások esetén az elmúlt hónapok önkormányzati törekvései ellenére is még mindig megkerülhető a bevételek bevallása – jegyezte meg Niklai.

Hirdetés

Kiemelt

Törött ujjal védett Király Gábor a nyolcaddöntő nagy részében

Maga tette vissza a rendellenesen kiálló részt gyűrűsujján, a fájdalmat pedig az adrenalin miatt nem érezte – vallott a magyar válogatott kapusa.

Poszt-trauma

Fityisz a politikai elitnek: egy véleményen Orbán és Sarkozy

A brüsszeli vezetőknek ideje lenne elgondolkodni a folytatásról és a demokrácia lényegéről.

Mackónadrág, Soho Party, Hajdú B.

A kiesés után is azt álmodom, hogy Stieber-mezben átemelem az osztrák kapust.

Loretta gyereket akar – Újra Budapest Pride

A nagykövetek remélik, hogy a magyarok jól fognak viselkedni.

Farkasházy nem tud leállni

Kálmán Olga próbálta nyugtatni.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!