2017. június 29., csütörtök, Péter, Pál napja

Címke: tudomány

23 cikk 1/3 oldal

Családra lelt a világ legfurább kihalt állata

A világ legfurcsább, már kihalt állata, a tevéhez hasonló testű és ormányos Macrauchenia azóta izgatja a biológusokat, amióta Charles Darwin a 19. században felfedezte a csontvázát, kedden viszont tudósok bejelentették, hogy megtalálták a családját.

Új papagájfajt fedeztek fel a mexikói Yucatán-félszigeten

Új papagájfajt azonosítottak a mexikói Yucatán-félszigeten: a kékszárnyú amazonnak nevezett madár harsány, rövid hangot ad ki és viszonylag fiatal: 120 ezer éve fejlődött ki a fehérhomlokú amazonból – olvasható a PeerJ tudományos lapban.

Ez a legjobb idő

Kevin Kelly szerint optimistának kell lenni a jövőt illetően, hiszen soha nem volt még ilyen jó a világ, és soha nem volt ennyi lehetőség, hogy beszálljunk a második ipari forradalomba.

Nem sci-fi, csak a jövő

Fogunk-e valaha időutazni, esetleg örökké élni? Öntudatra ébredhet-e a mesterséges intelligencia, és vajon elveszik-e a robotok a munkánkat?

Hárommilliárd fényévre történt

Harmadszor is gravitációs hullámokat észlelt a LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) nevű eszköz. Ahogy az első két észlelés esetén, ezek a hullámok is akkor keletkeztek, amikor két fekete lyuk összeolvadásával egy nagyobb fekete lyuk jött létre.

Önkéntes tengeri pásztorok

Az idén negyvenéves Sea She­pherd nevű természetvédő szervezet hajóival és a világ minden tájáról, köztük Magyarországról is érkező önkéntesek segítségével a bálnák mellett a tengerek valamennyi lakóját védelmezi. Céljaikról Peter Hammarstedt operációs vezető beszélt.

23 cikk 1/3 oldal

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!