2017. január 19., csütörtök, Sára, Marió napja

Címke: termelés

12 cikk 1/2 oldal

Fazekas: erősödik a magyar mezőgazdaság

A teljesítmény elismerését az is mutatja, hogy az idén a berlini Zöld Héten (Grüne Woche) Magyarország lesz az esemény partnerországa, díszvendége.

Olcsóbban kerülnek piacra a termények

A KSH adatai szerint az előző év azonos időszakához képest 5,5 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak.

Kínának is lesz saját golyóstolla

Kína számos nehéz gyártási problémát megoldott, egy semmiségnek tűnő, ám mindennapi használati tárgy azonban mindeddig kifogott rajta: a golyóstoll.

Egyre nagyobb területen terem a torma

Tovább bővült az idén a hazai tormatermesztés területe. A tavalyi szinthez képest 13 hektárral nagyobb, összesen l246 hektárnyi területen folyt munka az országban.

KSH: a mezőgazdasági termelői árak 5,2 százalékkal csökkentek októberben

A mezőgazdasági termelői árak októberben 5,2 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, ami a növényi termékek árának 9,7 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,6 százalékos növekedéséből tevődik össze. Az építőipari termelés volumene 12,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A termelés mindkét építményfőcsoportban csökkent: az épületek építése 7,2, az egyéb építményeké 18,2 százalékkal – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Bajban a diótermelők

Az exportpiacokon 20-30 százalékkal kevesebbet fizetnek a magyar dióért, a teljes árbevétel a tavalyi összeg felét érheti el.

Jövőre várhatóan kijön a gödörből az építőipar

Eltérően alakult szeptemberben is a két építőipari alágazat termelése: míg az épületek építése mintegy 3 százalékkal meghaladta 2015 azonos hónapjának teljesítményét, az egyéb építményeké több mint 25 százalékkal elmaradt attól. Mindezek révén az építőipari termelés az előző hónapokhoz hasonló mértékű, 13,2 százalékos csökkenést mutatott szeptemberben a Központi Statisztikai Hivatal keddi jelentése szerint.

Czerván: Magyarország termelte a legtöbb napraforgót az EU-ban

A több mint 1,8 millió tonna betakarított napraforgóval Magyarország az első helyen végzett az Európai Unióban az idén – számolt be Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Dunaharasztin tartott szakmai fórumán.

12 cikk 1/2 oldal

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!