2017. december 17., vasárnap, Lázár, Olimpia napja

Címke: könyvrecenzió

17 cikk 1/2 oldal

Emberközelivé tett Janus Pannonius-kép

Gáspár Ferenc regényének egyik soha el nem múló érdeme az lehet, hogy kissé megeleveníti és emberközelivé teszi a megmerevedett Janus Pannonius-képünket.

Az emlékezés álomszerűsége

A József Attila- és Kossuth-díjas, valamint idén a Nemzet Művésze elismerésben részesült Kiss Anna mindig meglep. Versei oda visznek, ahol az általunk ismert világ véget ér.

Boszorkányok vannak?

Roald Dahl olyan ijesztő könyvet írt Boszorkányok címmel, hogy miután a lányom rémülten letette, én is szinte csak Luca-széken állva mertem az olvasásába belekezdeni.

Varázslat, időutazás és pajtásság

Minden udvarias mélyirodalmi előhang helyett annyit: éppen kiskamasz státusát próbálgató fiam ritkán figyel föl olyan könyvre, amelynek nincs robot, harci gépezet, atomrobbanás...

A valóság tisztára mosott ablaküvege

Azoknak, akik szeretik a szomorú, nosztalgikus, erővel lüktető szerelmes verseket, jó szívvel ajánljuk Varga Melinda új kötetét.

Költészettől sújtva

Az esszék a Villányitól megszokott, hozzáköthető hagyományt követik, mint megismerhettük eddig a verseiből, finom és érzékeny.

Fontos gondolatok nemzetről, szerelemről

Nádasdy Nikolits Andrea Homokláp és csengőfrász című könyve minden ízében megfelel tehát az emlékirat-irodalom nagy és szerteágazó hagyományainak.

Egy amerikai történet hazai pályán

„Mint minden valamirevaló irodalmi művet, ezt is egy csontig lerágott bölcsességgel kéne kezdeni. (…) Darwini fejlődésünk ékköve a behajlítható hüvelykujjunkon túl a kéretlen okoskodás.”

A személyestől az univerzálisig

A Szellemkócsagokban misztikus, ugyanakkor barátságos tájak jelennek meg, „a legelőt a bíbicek furcsa űrhangja varázsolja földöntúlivá”.

17 cikk 1/2 oldal

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!