2018. január 22., hétfő, Vince, Artúr napja

Címke: jány Gusztáv

9 cikk 1/1 oldal

Gyógyíthatatlan sebek

A két napja pihenés nélkül a szabadban, 30-40 fokos hidegben harcoló, agyonfagyott és demoralizált magyar katonákat már nem lehetett védelemre beállítani.

A doni áttörés évfordulójára

Apáink hiába voltak maguk is résztvevői a 40 fokos hidegben zajlott harcoknak, pontos áttekintést nem szerezhettünk ritka és óvatos elbeszéléseikből.

A Don menti tragédia

Napjainkig a második világháborús magyar részvétel egyik legtöbbet emlegetett katonai műveletének tartják a Don menti harcokat. Okkal és joggal.

Egy eltévesztett csatamező

Don-kanyar. Hetvenöt éve – 1943. január 12-én – történt az urivi áttörés. Sokezernyi magyar katona maradt az orosz hómezőkön, ez a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiája.

Hetvenöt éve történt a doni katasztrófa

A 2. magyar hadsereget német követelésre, kormányközi egyezmény alapján küldték ki a keleti frontra. A kivonuló 207 ezer fős hadseregbe a teljes sorállománynak csak 20 százalékát sorozták be.

A Jány-per a bíróságon

A népbíróság, bár az idő múlását illetően összehasonlíthatatlanul kedvezőbb helyzetben volt, nem az igazságot kívánta feltárni, hanem Jány Gusztávot kívánta (bármi áron) elítélni.

A katonai rendfokozat szentsége

Végre be kellene látnunk, hogy háromnegyed évszázad után, mára gyakorlatilag hiteles tanúk nélkül, akár manipulálható iratok alapján képtelenség a teljes igazságot megtalálni.

Jány Gusztáv emlékezete

Vita a magyar hadsereg második világháborús szerepéről és megítéléséről – Ungváry Krisztián írására Berszán György válaszol.

Golyó által, törvénytelenül

Kijár az emlékező főhajtás Jány Gusztáv emléke előtt is, aki nem volt más – és nem is akart több lenni –, mint katona. Katona, aki neveltetését nem megtagadva szolgálta hazáját.

9 cikk 1/1 oldal

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!