2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund napja

Címke: II.világháború

7 cikk 1/1 oldal

A doni katasztrófa hőseire emlékeztek Budapesten

A magyar katonák a távoli hómezőkön a hazájuk, családjuk védelmében harcoltak és haltak hősi halált – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Nehéz idők, nehéz könyvek

Ha úgy kezdem: nincs még jó magyar regény a második világháborúról, reményeim szerint heteken belül elárasztják a szerkesztőséget a jobbnál jobb regények.

Hetvenöt éve történt a doni katasztrófa

A 2. magyar hadsereget német követelésre, kormányközi egyezmény alapján küldték ki a keleti frontra. A kivonuló 207 ezer fős hadseregbe a teljes sorállománynak csak 20 százalékát sorozták be.

Patton, a „píszimentes” tábornok

Patton tábornok nem písziskedett, mert nem hatalmat akart, hanem valódi győzelmet. Nem magának, hanem Európának. De „megállj” parancsot kapott...

A zsidókat mentő lengyeleknek a legnagyobb nemzeti hősök sorában van a helye

A legnagyobb nemzeti hősök sorában van a helye azoknak a lengyeleknek, akik zsidók életét mentették meg a második világháború idején – írta Andrzej Duda lengyel államfő abban a levelében, amelyet a holokauszt idején zsidókat mentő lengyelekről szóló vasárnapi nemzetközi konferencia résztvevőinek címzett.

Golyó által, törvénytelenül

Kijár az emlékező főhajtás Jány Gusztáv emléke előtt is, aki nem volt más – és nem is akart több lenni –, mint katona. Katona, aki neveltetését nem megtagadva szolgálta hazáját.

7 cikk 1/1 oldal

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!