2017. április 24., hétfő, György napja

Címke: forradalom

16 cikk 1/2 oldal

Kisfiam, te is politikai elítélt voltál?

Ha valakinek Latinovits Zoltán volt a gyermekkori barátja, később Mensáros László és Faddy Ottmár atya a rabtársa, és ismerte Mindszenty Józsefet, akkor biztosan nem élt hétköznapi életet.

Amit nem lehet megbocsátani

Filmvászonra kívánkozik Schrötter Tibor életútja. 1956-ig öt évet húzott le egy bányában kényszermunkán politikai elítéltként.

Édesapám, bocskai van rajtam!

A rendszer által megbélyegzett család gyermekeként a tizenhat éves Richter Endrét nem kellett nógatni, hogy bekapcsolódjon a forradalmi eseményekbe.

Örökségünk: a vörös csillag

A vörös csillag ma már önkényuralmi jelképként van számon tartva, s ideológiai és politikai jellegű használatát jogszabályok tiltják.

Lobogó élet

Ezerkilencszázötvenhat összes hősét sohasem fogjuk megismerni, hiszen az ország elsöprő többsége a forradalom mellett állt.

Nagy vörös folt mellett a légypiszok

Öt évet ült börtönben Dömötör Zoltán a népi demokrácia megdöntésének kísérlete miatt, bár a tárgyaláson váltig állította: az nem kísérlet volt, hanem befejezett tény.

Csodák ideje a Péterfyben

Mindenkinek, aki részt vett az eseményekben, vagy csak szemtanúja volt, megvan a maga „ötvenhatja”. Oláh Vilmos sebésznek is.

Egy különös vérszerződés

A forradalom kitörésétől a Munkástanácsok vezetőinek decemberi letartóztatásáig Kelecsényi Erzsébet szinte végig az utcákon volt.

16 cikk 1/2 oldal

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!