2017. május 24., szerda, Eszter, Eliza napja

Címke: forradalom

15 cikk 1/2 oldal

Energiaforradalom megújulókkal

Az ELTE oktatója, az LMP szakértője szerint a Molnár László május 4-én megjelent írását olvasók a múlt századba tehettek időutazást.

Szigorított egy ceruzacsonkért

„Megszámlálhatatlan gyilkosságban való tevékeny részvétel feltételezése” miatt ítélték el. Első és másodfokon nyolc évet, majd ügyészi fellebbezésre tizenöt évet kapott.

Kisfiam, te is politikai elítélt voltál?

Ha valakinek Latinovits Zoltán volt a gyermekkori barátja, később Mensáros László és Faddy Ottmár atya a rabtársa, és ismerte Mindszenty Józsefet, akkor biztosan nem élt hétköznapi életet.

Amit nem lehet megbocsátani

Filmvászonra kívánkozik Schrötter Tibor életútja. 1956-ig öt évet húzott le egy bányában kényszermunkán politikai elítéltként.

Édesapám, bocskai van rajtam!

A rendszer által megbélyegzett család gyermekeként a tizenhat éves Richter Endrét nem kellett nógatni, hogy bekapcsolódjon a forradalmi eseményekbe.

Örökségünk: a vörös csillag

A vörös csillag ma már önkényuralmi jelképként van számon tartva, s ideológiai és politikai jellegű használatát jogszabályok tiltják.

Lobogó élet

Ezerkilencszázötvenhat összes hősét sohasem fogjuk megismerni, hiszen az ország elsöprő többsége a forradalom mellett állt.

Nagy vörös folt mellett a légypiszok

Öt évet ült börtönben Dömötör Zoltán a népi demokrácia megdöntésének kísérlete miatt, bár a tárgyaláson váltig állította: az nem kísérlet volt, hanem befejezett tény.

15 cikk 1/2 oldal

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!