2017. december 15., péntek, Valér napja

Címke: Erdély

51 cikk 1/6 oldal

Kelemen Hunor: legyen 2018 az igazságosság éve!

Kelemen Hunor szerint 2018 az igazságosság éve kell, hogy legyen az erdélyi magyarság számára. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Marosvásárhelyen beszélt erről pénteken, a szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülésén.

Észak-Erdélyben három hegymászót sodort el a lavina

Három hegymászót sodort el a lavina pénteken az észak-erdélyi Kelemen-havasokban, egyikük túlélte, kettejüket nagy erőkkel keresik. A két hivatásos tűzoltóból és egyikük barátnőjéből álló csapat a román nemzeti ünnep alkalmából zászlót vitt a Pietrosz-hegycsúcsra, amikor a baleset történt.

Kezdődik a román centenáriumi év

A történészek, de a romániai lakosság többsége is pragmatikusan viszonyul a politika által kardcsörtetésre használt eseményhez.

Előkerült egy újabb Szent László-falkép

Néhány hete az erdélyi Medgyestől tíz kilométerre fekvő Somogyom falu evangélikus templomának falán egy eddig ismeretlen Szent László-freskótöredékre bukkantak a restaurátorok.

Egyesülés Romániával

Nyugati, igen, nyugati, és keleti, igen, keleti politikusok döntötték el, hogy a Monarchiát szét kell verni. Románia éppen jókor, jó helyen volt. Megkapta Erdélyt.

A magyarok nem tudnak ünnepelni a románokkal

Kelemen Hunor elmondta: sosem a sértés szándékával beszélt, de nem félt feltenni azokat a fontos kérdéseket, hogy mi javult és romlott a magyar közösség szempontjából száz év után.

Hullámvasúton

Páskándi Gézát és családját Erdélyből Budapestre költözésük után is megfigyelte a Securitate, ők persze nagy rutinnal, percek alatt kiszúrták a besúgókat.

51 cikk 1/6 oldal

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!