2017. május 26., péntek, Fülöp, Evelin napja

Címke: Emmanuel Macron

83 cikk 1/9 oldal

Szakértő: Franciaország diplomáciai űrt tölthet be a világpolitikában

Ha Franciaországnak egy jelenlegi diplomáciai űrt betöltve sikerülne közvetítőként fellépnie Oroszország, Németország és az Egyesült Államok között, akkor Emmanuel Macron elnök vezetésével a nagy világpolitikai ügyekben kiterjeszthetné a befolyását – mondta Soós Eszter Petronella, Franciaország-szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtök reggel.

Energiafordulat lehet Svájcban

A vasárnapi népszavazást a konzervatív Svájci Néppárt kezdeményezte, mert szerintük az átállás túl sok pénzbe kerülne, az energiaárak az egekbe szöknének.

Hazugságok vására

Emmanuel Macron elkezdte ötéves elnökségét: a hét elején megnevezte miniszterelnökét, és szokás szerint felkereste a német kancellárt.

Törékeny tandem

Franciaország frissen megválasztott, unióbarát és liberális elnöke kemény fába vágja a fejszéjét, ha újra akarja indítani az uniós gépezetet.

Szakértő: egy politikai korszak végét jelzi a Macron-kabinet összetétele

Szűcs Anita Franciaország-szakértő szerint egy politikai korszak végét jelzi az új párizsi kabinet összetétele, hiszen – akárcsak Charles De Gaulle hat évtizeddel ezelőtt – Emmanuel Macron nem magukat a pártokat, hanem egyes részeiket vonja be a kormányzásba.

Megkavarta a kártyákat Macron

A politikai paletta szinte minden irányából érkeznek az új miniszterek a francia kormányba.

Macron és Tusk állást foglalt az EU reformja mellett

Emmanuel Macron haladéktalanul meg kívánja kezdeni az Európai Unió reformjára irányuló munkát, amelyhez új és nagyratörő politikára van szükség, s amely magában foglalja a bürokrácia csökkentését, az euróövezet országainak integrálását és a befektetőbarát politikákat.

Öt baloldali miniszter lesz a francia kormányban

Közzétette az új francia kormány névsorát a tisztségébe múlt vasárnap beiktatott új elnök, Emmanuel Macron hivatala: a kabinetnek 18 minisztere lesz, köztük öt baloldali, három centrista, két jobboldali politikus, egy népszerű környezetvédő aktivista és egy, az Antillákról származó vívóbajnok – idősek és fiatalok, politikai nagyágyúk és új arcok egyaránt vannak köztük, a férfiak és nők aránya pedig egyenlő.

83 cikk 1/9 oldal

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!