2017. augusztus 20., vasárnap, István napja

Címke: első világháború

6 cikk 1/1 oldal

Első világháborús tárgyak kerültek elő egy olvadó gleccserből

Soha nem látott mennyiségben kerülnek elő az első világháborúból származó tárgyak az észak-olaszországi Marmolada-gleccserből, amely egy évszázad alatt csaknem a felére zsugorodott, és különösen erősen megolvadt az elmúlt hetek hőhullámának hatására.

Lefegyverezve

Gyóni Géza költő ma sincs a helyén. Vagy istenítik, számot nem vetve költészetének esetlegességeivel és zsákutcáival; vagy félrelökik, mint a világháború dilettáns versfaragóját.

Utóvizsga a lövészárokban

Egy tanya padlásán őrzött fotódoboz, egy szenvedélyes fotográfus, egy elszánt nyomozó hölgy és egy magányos kőoszlop – megannyi töredékből áll össze K. J. története,

PRZEMYŚL 100.

A magyar hadtörténelem egyik legvéresebb és legkitartóbb várvédelme. Gyilkos rohamok a falak ellen, kiéheztetés, majd fogság a világ másik végén. Méghozzá nem a középkorban, hanem csupán egy évszázadnyi „távolságra” napjainktól. Mégsem tudjuk, kikért szól a harang, ha a lengyelországi Przemyślt és sok tízezernyi magyar védőjét idézzük. A feledésről és az emlékezésről, Gyóni Géza elveszett sírjáról és Przemyśl oroszlánjairól szól az NMHH Neumann János-pályázatára készített videoriportunk.

Przemyśl 100

A magyar hadtörténelem egyik legvéresebb és legkitartóbb várvédelme. Gyilkos rohamok a falak ellen, kiéheztetés, majd fogság a világ másik végén.

6 cikk 1/1 oldal

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!