2017. június 28., szerda, Levente, Irén napja

Címke: Edouard Philippe

8 cikk 1/1 oldal

Földcsuszamlás a francia politikában

A Macron-korszak első válságáról írt a szerdai francia sajtó annak kap­csán, hogy a korrupciógyanú nyomán a centrista Modem miniszterei kiválnak a Philippe-kormányból.

Máris bajba került Macron kormánya

A francia államfő felkérte a folytatásra Édouard Philippe miniszterelnököt, de egyes kormánytagok jelezték, nem kívánnak részt venni a leendő kabinet munkájában.

Macron megbízta a miniszterelnökét egy új kormány megalakításával

Emmanuel Macron francia államfő hétfő este ismét kinevezte Edouard Philippe-et miniszterelnöknek, miután a köztársasági hagyományoknak megfelelően a kormányfő benyújtotta lemondását a nemzetgyűlési választásokat követően – közölte a francia elnöki hivatal.

Francia kormányszóvivő: csak technikai átalakítás várható a kabinetben

Az Édouard Philippe által vezetett francia kormány hétfőn benyújtja lemondását, de a következő napokban csak „kisebb technikai átalakítás” várható a kormányzatban, a miniszterelnök és a miniszterek személye nem változik – jelezte Christophe Castaner kormányszóvivő egy nappal azután, hogy Emmanuel Macron francia elnök centrista pártja megszerezte az abszolút többséget a nemzetgyűlésben.

Megkavarta a kártyákat Macron

A politikai paletta szinte minden irányából érkeznek az új miniszterek a francia kormányba.

Öt baloldali miniszter lesz a francia kormányban

Közzétette az új francia kormány névsorát a tisztségébe múlt vasárnap beiktatott új elnök, Emmanuel Macron hivatala: a kabinetnek 18 minisztere lesz, köztük öt baloldali, három centrista, két jobboldali politikus, egy népszerű környezetvédő aktivista és egy, az Antillákról származó vívóbajnok – idősek és fiatalok, politikai nagyágyúk és új arcok egyaránt vannak köztük, a férfiak és nők aránya pedig egyenlő.

Le Havre polgármestere az új francia kormányfő

A fiatalon még szocialista színekben politizáló városvezető a jobbközép Köztársaságiak államfőjelölt-állító választásán alulmaradt Alain Juppé volt kormányfő legbelsőbb politikai köréhez tartozik.

8 cikk 1/1 oldal

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!