2017. január 20., péntek, Fábián, Sebestyén napja

Címke: alkotmánybíróság

33 cikk 1/4 oldal

Alaptörvénybe ütközik a közigazgatási perrendtartás

Újra az Országgyűlés elé tárja a közigazgatási perrendtartásról szóló törvényjavaslatát az igaz­ságügyi tárca. Az Alkotmánybíróság pénteki határozata szerint a jogszabályt alaptörvény-ellenesen, nem kétharmados többséggel szavazták meg.

Ab: alkotmányellenes a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény

Alkotmányellenesek a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény közigazgatási felsőbíróságra vonatkozó rendelkezései – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) pénteki nyilvános határozathirdetésén, összhangban Áder János köztársasági elnök indítványával.

A vádlottak padján ülve

A szabály önmagában világos, a helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű, mert a letartóztatást elrendelő határozat ellen is fellebbezhet az érintett.

Hatásköri vita Brüsszellel

Az Alkotmánybíróság elvi éllel azt is kimondta, hogy az unióval való közös hatáskörgyakorlás nem sértheti Magyarország szuverenitását.

Soron kívül dönt az AB a felsőbíróságról

Áder János normakontrollt kért a közigazgatási perrendtartási törvény egyes szakaszairól, így az alkotmánybírák az ünnepi időszakban is dolgozni fognak.

Tuzson Bence: A nemzeti jog az uniós jog fölött áll

Vétóra készül a kormányfő a kötelező betelepítési kvóta ellen az uniós csúcsértekezleten – ugyanakkor néhány héten belül javaslat várható a letelepedési kötvényről.

33 cikk 1/4 oldal

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!