2017. augusztus 19., szombat, Huba napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/zalaban-sem-kernek-migransokbol-2040826/

Zalában sem kérnek a migránsokból

Minden lehetséges eszközzel igyekeznek megakadályozni a Kis-Balaton környéki települések vezetői, hogy a Migration Aid bevándorlókat költöztethessen a területükre – közölte a Magyar Időkkel Keszthely polgármestere. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pedig arról tájékoztatott: mindhárom európai migrációs útvonalon megnövekedett a forgalom.

Minden törvényes eszközt megragadnak a Kis-Balaton környéki települések vezetői, hogy megakadályozzák a Migration Aidet terve végrehajtásában, a tranzitzónából kiengedett migránscsaládok zalai „üdültetésében” – közölte a Magyar Időkkel Keszthely polgármestere. Ruzsics Ferenc jelezte: a társaság egy Zalavár melletti területen kapott lehetőséget az átmeneti szállások kialakítására.

– Félreértés ne essék, ez éppúgy elfogadhatatlan, mintha az Alföldre vagy a Nyírségbe vinnék őket – tette hozzá hangsúlyozva, hogy a Migration Aid egyetlen önkormányzatot sem keresett meg azzal, mire készülnek, s ezt a sunyiságot különösen felháborítónak tartja.

– A hír nagy riadalmat keltett a környéken, és nem azért, mert az emberek nem akarnak segíteni a menekülteken, hanem attól félnek, hogy ez a betelepítés egyfajta előakció lehet. Emiatt abszolút nem örülünk neki – jelentette ki lapunknak Manninger Jenő, a választókerület országgyűlési képviselője. Hozzátette: az embereket főleg az riasztja, hogy a Migration Aid szerintük egy Soros Györgyhöz köthető szervezet, s így az akció a Soros-terv része lehet. A politikus úgy véli, lehet, hogy próbálgatják, mit lehet megtenni Magyarországgal. – A hatóságok megvizsgálják, hogyan lehet megakadályozni az akciót, ha pedig a migránsok megjelennének, akkor mindent ellenőrizni fognak, felkészültek rá. Egy biztos: a migránsok semmiképpen sem telepedhetnek le, akkor sem, ha jelen pillanatban a táboroztatás jogilag lehetségesnek tűnik – mutatott rá Mannin­ger Jenő.

A Magyar Idők hétfőn beszámolt arról, hogy a Migration Aid közösségi oldala szerint a szervezet aktivistái pénteken indulnak Zala megyébe, hogy előkészítsék a terepet a tranzitzónákból érkező menedékkérők fogadására. A rögtönzött befogadótábort Tündérligetnek nevezték el, első lakói akár már a jövő héten beköltözhetnek. A telken, amely egy osztrák vállalkozó tulajdona, három faház áll, amelyekben a tél beálltáig lakhatnak majd az egy-két hetes időközönként cserélődő migránsok – derül ki a társaság internetes felületein fellelhető anyagokból. Érdemes megemlíteni, hogy a hét végi takarításról szóló Facebook-eseményük cikkünk megjelenése után elérhetetlenné vált, a jelentkezési űrlapjukat pedig ismeretlenek feltörték.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatai szerint idén június 30-ig 1937, Európán kívüli területekről érkezett menedékkérőt regisztráltak; többségük afgán, iraki vagy szír állampolgár. Ugyanezen idő alatt 332 embert ismertek el menekültként, oltalmazottként vagy befogadottként. A Tündérliget első lakói akár közülük is kikerülhetnek.

Forrás: Havran Zoltán

Keszthely mellett nyaraltatná a tranzitzónából érkezőket a Migration Aid

A tranzitzónákban tartózkodó migránsok száma a következő időszakban egyébként alighanem nő majd, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója ugyanis hétfőn arról számolt be, hogy mindhárom fő európai migrációs útvonalon aktivitás figyelhető meg. Bakondi György a három fő útvonal közül a balkániról azt mondta: közelmúltbeli felmérések szerint Törökországban 3,5 millió szír állampolgár tartózkodik, akiknek 31 százaléka dolgozik, 42 százalékuk pedig azonnal elindulna Európába. Hozzátette: Törökországból naponta átlagosan 70-73 bevándorló érkezik Görögországba, ahol 62 400 nyilvántartott migráns tartózkodik. Macedóniában mintegy 200 migráns van, Szerbiában pedig csaknem 5500, közülük 600 a magyar határ térségében. Bulgáriában nagyjából 2300 a migránsok száma, Romániá­ban a rendőrség 2500 határsértőt fogott el az első fél évben, Horvátországban mintegy 600-an vannak, Szlovéniában pedig mintegy 270-en.

A tábornok hangsúlyozta, hogy a magyar kormány továbbra is konzekvensen képviseli eddigi álláspontját, amely szerint a határellenőrzés alapvető biztonsági kritérium, kizárólag ellenőrzött személyeket szabad beengedni az Európai Unió területére, továbbá a problémákat ott kell kezelni, ahol keletkeznek. – Magyarország sem a határok megnyitásával, sem az úgynevezett relokáció­val nem ért egyet – mondta Bakondi György.
A helyzet megoldásával kapcsolatban felmerült francia államfői javaslatról – miszerint líbiai hotspotokban kellene elbírálni a migránsok kérelmeit – a belbiztonsági főtanácsadó azt mondta: ez kísértetiesen hasonlít a magyar kormánynak a már két évvel ezelőtt megfogalmazott javaslatára.

Kiemelt

Kiütés Debrecenben

Először nyert a Debrecen a labdarúgó NB I-ben: két döntetlen és három vereség után pénteken a 6. fordulóban 4-1-re legyőzte a Vasast.

Poszt-trauma

Barcelonában imádták a migránsokat

„Fogadjuk be őket most!”

Méghogy nincs összefüggés a migráció és a terrorizmus között?

Mi ez, ha nem egy újabb bizonyíték?

Gyurcsány pokolian megsértődött

Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni?

Vágó: Császy és Tátrai is becsületes, derék ember

Nem baj, hogy a Kúria teljesen másképp döntött.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!