2017. december 16., szombat, Etelka, Aletta napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/vona-nem-szamol-el-de-tuntetessel-riogat-2327764/

Vona nem számol el, de tüntetéssel riogat

A pártelnök szerint lesznek, akik az utcára vonulnak
Idő előtt választási csalást vizionál Vona Gábor, aki a HVG-nek adott interjújában többek közt arról beszél, felkészült a Jobbik feloszlatására. A párt elnöke egyelőre nem hív utcára senkit, de nem tartja kizárnak, hogy az emberek ezt mégis megteszik.

– Lélekben, gyakorlatban is fel vagyok készülve a párt feloszlatására – fogalmazott Vona Gábor a HVG-nek adott, ma megjelent interjújában, amelyben többek közt arról kérdezték az ellenzéki párt elnökét, hogyan bekkelné ki, ha elvonnák a támogatást a Jobbiktól, utcára viszi-e híveit, illetve van-e bombaként robbanó információja Simicska Lajostól. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje kifejtette, hogy nem tartja kizárnak az állami támogatás megvonását, sőt, egy választási csalást sem. A lap szerint valószínűleg zavargásokhoz vezetne, ha a bíróság a választás előtt betiltaná a Jobbikot.

A párt megrogyasztására elég lehet a pénzügyeinek vizsgálata. Felidézik, hogy a számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségek megszegése címén büntetőeljárás folyik, ez nem vezethet közvetlenül a párt bezárásához. Ez a vétség két év szabadságvesztéssel sújtható, de nem azonnali veszély a Jobbik létére. Arra azonban elég lehet – okoskodnak –, hogy a kampány idején köztörvényes bűnözőt faragjanak a Jobbik vezetőiből a közvélemény előtt.

Fotó: Teknős Miklós

A politikus nem zárja ki az állami támogatás megvonását

Vona Gábor nem árult el semmit arról, hogyan élnék túl a támogatás megvonását, és egyelőre nem hív utcára senkit, ugyanakkor szerinte nem kizárt, hogy előállhat olyan pillanat, amikor – attól függetlenül, hogy ő mondja vagy sem – az emberek utcára fognak menni. Miként a HVG fogalmaz, a Fidesz prominensei az elmúlt hónapokban többször is elmondták, ősszel zavargások lehetnek, bár nem a Jobbik kapcsán fogalmaztak így, Orbán Viktorék mégis érvelhetnek azzal, hogy ők előre megmondták, az ellenzék erőszakos úton próbálja meg elérni a kormányváltást.

A Jobbik elleni átfogó támadással a Fidesz mindenesetre nehéz feladvány elé állította a demokratikus ellenzék pártjait. Ha a jogállamiságra hivatkozva védelmükbe veszik a Jobbikot, a kormányzati kommunikáció mindent meg fog tenni azért, hogy a szélsőségek védelmezőjeként tüntesse fel őket. A lap szerint a Fidesznek mindenesetre nagy politikai kockázatot jelentene, ha a Jobbikot feloszlatnák a választások előtt.

Volner az MSZP vezetőit hibáztatja

A kormányváltás elárulásának, az ellenzéki szerep szándékos gyengítésének és a baloldali szavazók eladásának tartja a Jobbik az MSZP vezetőinek döntését arról, hogy a jövőben nem támogatnak ellenzéki kezdeményezéseket – közölte tegnap Volner János. A Jobbik frakcióvezetője elmondta: Tóth Bertalan, MSZP-s kollégája levélben tájékoztatta, hogy a szocialisták a jövőben nem járulnak hozzá olyan kezdeményezésekhez, amelyek célja, hogy az államfőhöz forduljon az ellenzék, s ahhoz sem, hogy az Alkotmánybírósághoz küldjenek javaslatot, de politikai vitanapot sem támogatnak. A döntést az eddigi kezdeményezések eredménytelenségével indokolta az MSZP frakcióvezetője. Volner szerint az MSZP ezzel Orbán Viktor miniszterelnök oldalára áll. – Mindez drasztikusan korlátozza az ellenzék mozgásterét, hiszen egy-egy kezdeményezéshez negyven képviselő támogatása szükséges. Így érthetővé válnak Botka László szavai, miszerint pártja egyes vezetői együttműködnek a Fidesszel – fogalmazott a politikus, hozzátéve: az MSZP már a plakáttörvény tárgyalásakor is együttműködött a kormánypártokkal.

 

Kiemelt

Ahol Hosszú, ott az arany

Az úszók rövid pályás Európa-bajnokságán Katinka mérlege négyből négy, ezúttal 200 méter háton és 100 méter vegyesen iskolázta le a mezőnyt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!