2017. április 27., csütörtök, Zita napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/vitathato-az-orvosi-kamara-felmerese-surgossegi-betegellatasrol-1356769/

Vitatható az orvosi kamara felmérése a sürgősségi betegellátásról

A köztestület aggódik, ám a szakmai szervezet szerint a kutatás nem hiteles
A szükséges 600 helyett kevesebb mint 140, megfelelő szakképesítéssel rendelkező orvos dolgozik a kórházak sürgősségi osztályain – állítja saját felmérésére hivatkozva a Magyar Orvosi Kamara. A Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke azonban megkérdőjelezi a kutatás hitelességét, a szakállamtitkárságnál pedig azt közölték: nekik nem jeleztek súlyos munkaerő-problémát a kórházak.

Érdemi intézkedést kér a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Éger István az egészségügyi államtitkártól abban a levélben, amelyben egyebek mellett azt állítja: „megállapítható, hogy szemben a nyilvántartások alapján fellelhető kevesebb mint 140, megfelelő szakképesítéssel bíró orvossal, a jelenleg érvényes minimumfeltételek teljesítéséhez több mint 600-ra lenne szükség”. Az elnök ezt arra a felmérésre alapozza, amelyről maga is azt írja, hogy annak során az akut betegellátást nyújtó kórházak közel feléből sikerült csak használható adatokat nyerniük. Ehhez képest megállapítják például, hogy az ellátáshoz szükséges személyi és képesítési feltételeknek a legmagasabb szintű szolgáltatók közül a négy egyetem mellett csak három megyei kórház felel meg, alacsonyabb szinten pedig csak négy intézményt találtak rendben. Azt írják, hogy a munkaerőhiány miatt az ellátók sokféle szabályszegésre kényszerülnek, gyakran nemhogy sürgősségi, de egyéb szakorvos sem található minden esetben az osztályon, a műszakokat rendre rezidensekkel láttatják el.

Forrás: Kurucz Árpád

A tisztánlátáshoz tudni kellene, ki hol dolgozik részállásban

A levélben az elnök azt írja, a felmérést azért indították, mert az elmúlt időszakban számos panasz érkezett a tagoktól a hazai sürgősségi betegellátó osztályok orvos- és nővérhiánya, túlterheltsége, és az ennek nyomán – a folyamatos ellátás érdekében – folytatott törvénysértő gyakorlat kapcsán. A kamara a bejelentések hatására elrendelte a sürgősségi betegellátó helyek humánerő-helyzetének felmérését. „Ki kell mondanunk, hogy munkánkat igen megnehezítette az érintettek megfélemlítettsége” – áll a levélben. Az érintett szakmát képviselő Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke azonban egészen másként látja ezt.

Berényi Tamás lapunknak azt mondta: kollégái azért nem akartak részt venni a MOK felmérésében, mert a társasághoz hasonlóan semmilyen, a tulajdonos és a menedzsment háta mögött zajló adatgyűjtést nem támogatnak, mert az nem szolgál megbízható adatokkal. A konkrét felméréssel kapcsolatban pedig számos olyan információjuk van, amelyek alapjaiban kérdőjelezik meg annak hitelességét. A sürgősségi ellátásban is minőségi humánerőforrás-hiány van, ahogyan csaknem minden orvosi területen. Ugyanakkor csak olyan felmérésnek van értelme, amely orvosra lebontva mutatja meg, ki hol és milyen minőségben – részállásban, külsősként stb. – dolgozik, mert akkor lehet kétséget kizáróan megállapítani, elegendő orvos áll-e rendelkezésre.

A szakállamtitkárságnál úgy reagáltak a felmérésre, hogy annak módszertanát és az adatok forrását sem ismerik, így csak annyit mondhatnak, hogy eddig sem a szolgáltatóktól, sem a Magyar Kórházszövetségtől nem érkezett olyan jelzés, amely a MOK által felvetett problémára irányult volna.

Hiányos a kötelező gyógykezelés szabályozása

Hiányos, illetve nem egyértelmű a pszichiátriai betegek kötelező intézeti gyógykezelésére vonatkozó szakmai szabályozás – hívja fel a figyelmet a Magyar Pszichiátriai Társaság. A jogszabályok, mint mondják, csak a korlátozó intézkedésekkel foglalkoznak, de arra nem térnek ki, hogy mit lehet tenni, ha már nem kell korlátozni a beteget, ám kezelése még indokolt. Emellett hiányzik az ambuláns kötelező gyógykezelés jogintézménye is. Minden szereplő, az orvos, az igazságügyi szakértő, a bíróság azonnali döntésre kényszerül, miközben évente százas nagyságrendben utalnak be kötelező pszichiátriai gyógykezelésre pácienseket – áll a társaság felhívásában.

 

Kiemelt

Fucsovics Márton fejben fáradt el

A 25 éves nyíregyházi fiú az első szettben négyszer is asszisztált a spanyol adogatásához, azaz négy játékban volt képtelen fogadóként pontot nyerni.

Poszt-trauma

Perre fel!

Január elseje után bárki perre mehet a rosszul elhelyezett KRESZ-táblák ügyében.

Egy Komáromy egy csecsen

Új hős született.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 2.

Így és ezért válhat a „független sajtóorgánum”, a hírgyár távolról irányított hírmanipulációs és politikai agitációs központtá.

Így kell Soros György lelkét simogatni

Ahogy a 444-nél a független, szabad újságírást értelmezik

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!