2017. augusztus 24., csütörtök, Bertalan napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/visegradi-egyuttmukodes-bizalmon-kozos-ertekeken-es-erdekeken-alapszik-1890601/

A visegrádi együttműködés a bizalmon, a közös értékeken és érdekeken alapszik

MTI
A Visegrádi Csoport (V4) együttműködésének alapja a bizalom, a közös értékek és a közös érdekek – mondta el a Visegrádi Csoport (V4) lengyel soros elnökségének zárása és a magyar soros elnökség megkezdése alkalmából rendezett koncert előtt csütörtökön a Budapest Music Centerben a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára.

Íjgyártó István emlékeztetett arra, hogy Magyarország két nap múlva kezdi meg a V4 csoport soros elnökségét. A négy nemzet közötti együttműködés egyik alapelve a kontinuitás, ennek jegyében a magyar elnökség is a lengyel elnökségre épül majd – hangsúlyozta, hozzátéve: Lengyelország egy viharos időszakban is sikeresen vezette a Visegrádi Csoportot.

Íjgyártó István elmondása szerint a magyar elnökség is bővelkedik majd kihívásokban és változásokban, mint a Brexit tárgyalások, az EU jövőjéről szóló vita vagy a migrációs válság. Mindezek közepette sem szabad azonban szem elől téveszteni azt a célt, hogy Közép-Európa még versenyképesebb és innovatívabb régióvá váljon – emelte ki. A magyar soros elnökségi év négy pillérre – Európai Visegrád, Regionális Visegrád, Digitális Visegrád és Globális Visegrád – épül – közölte.

Az államtitkár kifejtette, a magyar elnökség egyaránt fókuszál majd a legfontosabb európai ügyekről szóló vitákra; a közép-európai régiót összekötő közlekedési, energetikai és társadalmi kapcsolatok erősítésére; a digitalizáció, a tudomány és innováció jelentette kihívásokra, valamint a Visegrád márka megerősítésére a világban. Ennek jegyében a magyar elnökség mottója: „a V4 összeköt” – mondta el Íjgyártó István.

Jan Dziedziczak, a lengyel külügyminisztérium parlamenti ügyekért, határon túli lengyelségért és közdiplomáciáért felelős államtitkára emlékeztetett a két nép történelmi barátságára, hangsúlyozva annak fontosságát a mai kihívások közepette. A regionális együttműködés Lengyelország külpolitikájának egyik alappillére, ennek keretében Közép-Európát a kontinens fontos alkotórészeként kívánják pozicionálni – közölte.

Jan Dziedziczak hangsúlyozta: a Visegrádi Csoport feladata többek között, hogy a múltra építve rugalmasan reagáljon a gyorsan változó kihívásokra és részt vegyen az EU jövőjéről folyó vitákban.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!