2018. január 22., hétfő, Vince, Artúr napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/vilag-elvonalaban-van-magyar-orvoskepzes-2440024/

A világ élvonalában van a magyar orvosképzés

Szakegyetemeinken folyamatosan emelkedik a külföldi hallgatók száma
Mind a négy magyar orvosképző hely felkerült a felsőoktatási világranglistára, köszönhetően többek között annak, hogy a külföldi hallgatók körében a magyarországi főiskolai és egyetemi képzések közül az általános orvosi a legnépszerűbb.

A Semmelweis Egyetem, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem orvosképzését is a világ élvonalába sorolta a londoni székhelyű Times Higher Education (THE). A napokban nyilvánosságra hozott tematikus felsőoktatási világrangsorban a Semmelweis Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem képzései a 301–400. helyen, a Debreceni Egyetemé, illetve a Szegedi Tudományegyetemé pedig a 401–500. helyen szerepel.

A rangsort – az összegyetemi rangsorhoz hasonlóan – a tanulási környezet, a kutatás minősége, az intézményhez köthető publikációk idézésének száma, a piaci bevétel, a külföldi oktatók és hallgatók száma alapján állítják össze.

Fotó: Havran Zoltán

Szeretnének XXI. századi gyakorlóhelyeket is biztosítani az intézményekben a növendékeknek

A THE orvosi-egészségtudományi rangsorának élén hat amerikai, három brit és egy ausztrál egyetem áll. A listát a University of Oxford vezeti, a második és harmadik helyen holtverseny van a Cambridge és a Harvard között.

A tíz legjobb között van még az Imperial College London és a Stanford, a Johns Hopkins, a Berkeley, a Columbia, a melbourne-i és a pennsylvaniai egyetem. Régiónkból a bécsi orvosi egyetem szerepelt a legjobban a 101–125. helyezéssel, de a grazi is a 251–300. helyen végzett. A spliti orvosképzés a 301–400. helyen végzett a budapesti és a pécsi egyetemhez hasonlóan, míg a ljubljanai és a maribori egyetemet a debreceni és a szegedi orvosképzéssel együtt a 401–500. helyre sorolták.

A magyar orvosképzés elismertségét mutatja az is, hogy a hazai felsőoktatás képzési területei közül egyértelműen ez vonzza leginkább a külföldi hallgatókat. Az Oktatási Hivatal (OH) adataira hivatkozva nemrég a Magyar Hírlap arról írt, hogy csaknem nyolcezer fővel nőtt a külföldi hallgatók száma a magyar felsőoktatási intézményekben az elmúlt öt évben. A képzések közül az általános orvosképzés a legnépszerűbb, ezt a fogorvos- és az állatorvosképzés követi.

A négy hazai orvosegyetemen, illetve karon jelenleg nagyjából tízezer külföldi tanul, és folyamatosan emelkedik a „devizás” hallgatók száma. Az az összeg, amit a magyarországi orvosképzésben részt vevő külföldiek évente csupán tandíjként kifizetnek, a húszmilliárd forintot is meghaladja.

Nem véletlen, hogy már a 2016 végén elfogadott Fokozatváltás a felsőoktatásban című kormányzati dokumentum stratégiai jelentőségűnek nevezte a hazai orvos- és egészségtudományi képzést. A fővárosi egészségügyi intézményfejlesztés egyik célja is az, hogy a Budapesten tanuló hazai és külföldi orvosegyetemistáknak XXI. századi gyakorlóhelyeket biztosítsanak. Jellemző ugyanis, hogy az elméleti képzést követően a gyakorlati vizsgákat már nem nálunk teszik le a más országokból érkezett hallgatók.

Számítások szerint a képzési terület általános fejlesztésével a külföldi hallgatók száma további harminc százalékkal emelkedhet, és 2020-ra meghaladhatja a 11 ezret. Ez a hozzávetőlegesen háromezer fős bővülés pedig évente legalább további hatmilliárd forintos bevételt jelent csak az intézményeknek.

Az élettudományokban is jól állunk

A THE idén tizenegy képzésterületben rangsorolta a világ legjobb egyetemeit, a korábbi százas listák mellett ezúttal top kétszázas, valamint top ötszázas rangsorokat is készítettek. A magyar felsőoktatási intézmények közül a Semmelweis Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem egy másik, friss THE-rangsorra is felkerült. Az élettudományi képzések ötszázas listáján mind a két intézményt a 301–400. helyre sorolták.

 

Kiemelt

A magyar kultúra napjaÁldás, védelem, remény

A magyar Himnusz egy olyan gyönyörű ima, amely elfogadható felekezettől függetlenül, a kollektív emlékezet színtere és egyben magyar nemzetismeret.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!