2016. június 26., vasárnap, János, Pál napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/vegleges-format-olt-szerdan-a-lakastamogatas-348703/

Végleges formát ölt szerdán a lakástámogatás

Pont kerülhet a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) részleteinek kidolgozása végére – értesült lapunk. Úgy tudjuk, a szerdai kormányülésen tartalmi módosítás már nem, mindössze technikai jellegű pontosítások várhatók.

Ennek oka az, hogy a kormány két különálló rendeletben szabályozza az igényelhető állami támogatást. Míg az egyik rendelet a használt lakásokra vonatkozik, a másik az új ingatlanoknál támasztott feltételeket taglalja. Ennek megfelelően a mai ülésen egyértelműsítik például a tetőtér beépítésének pontos fogalmát vagy a kamatszámítás módját. Ezeken kívül a kabinet tisztázza a visszaéléseket és az igénylést kizáró bűncselekmények formáját.

A családok lakhatását segítő kormányzati intézkedés tavaly nyáron indult, amit januártól jelentősen kibővítettek. Így új ingatlan esetén tízmillió forint vissza nem térítendő állami támogatást kaphatnak és további tízmillió forint kamattámogatott hitelt vehetnek fel 25 éves futamidővel a három- vagy több gyermekes, illetve a tíz éven belül legalább három gyermeket vállaló családok. A tízéves határidő akkor is irányadó, ha a meglévők mellé csak egy vagy két gyermeket vállalnak.

Új építésű ingatlanok esetén az áfa ötmillió forintig visszaigényelhető

Új lakás építésekor vagy vásárlásakor a kedvezmény egy gyermek esetén 600 ezer forint, két gyermek után azonban már 2,6 millió forint. A három gyermeket nevelők vagy vállalók esetében nem kizáró ok, ha már van saját ingatlanjuk. További fontos változás, hogy a tetőtér beépítése vagy emelet ráépítése új ingatlan létrehozásának számít, így arra is a magasabb támogatás vehető fel.

Használt lakás vásárlása esetén a támogatás kevesebb ugyan, de a korábbi, négyzetméterre és energetikai besorolásra vonatkozó feltételeket eltörölték. Január elsejétől egy gyereknél a felvehető összeg 600 ezer forint, két gyermek esetén 1,430 millió, három gyermek után 2,2 millió, négy vagy több gyermek után pedig 2,750 millió forint. Az utóbbi hetekben hozott változtatások visszamenőleges hatállyal, január elsejétől lépnek életbe.
A kormány hosszú távú tervei között szerepel a csok további kiterjesztése. A kabinet ugyanis a közfoglalkoztatottakat is bevonná az otthonteremtési programba, úgy, hogy a lakások is fenntarthatók legyenek. A jogszabályi keret és a lehetőség adott, ám mindez csak akkor működhet, ha teljesen ki lehet zárni az esetleges visszaéléseket.

A soha nem látott méretű otthonteremtési program része az áfakedvezmény is, ami januártól az új ingatlanok értékesítésekor 27 százalékról 5 százalékra csökken. Abban az esetben pedig, ha valaki saját maga épít házat, visszaigényelheti az áfatartalmat 5 millió forintig.

 

Hirdetés

Kiemelt

LUGASTúlélni a jövőt

Május közepén arról írt az MTI, hogy a fukusimai atomerőműben még mindig mintegy 600 tonna radioaktív anyag után kutatnak.

Poszt-trauma

Farkasházy ismét belerúgott Orbánba

„Akkor Rákosit is szeretnem kellene Puskás, Kocsis és Hidegkuti miatt?”

Emiatt a dal miatt zárhatnak ki minket az Eb-ről

Kering egy rigmus a magyar drukkerek között, amelyet jó lenne tartalékolni a lyoni mérkőzésen.

Így alázza a média a cigányokat

A szokásos pozitív diszkrimináció.

Farkasházyt ketten is leköpték cikkünk miatt

Gyalázatos orgánumok hazudnak milliárdokért.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!