2017. december 12., kedd, Gabriella napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/unios-penzt-adhatott-czegledy-csabanak-az-altus-2332633/

Uniós pénzt adhatott Czeglédy Csabának az Altus

Az OLAF vizsgálatát kéri Deutsch Tamás, Gyurcsány viszont perrel fenyeget
Az Európai Unió csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz fordul Deutsch­ Tamás fideszes európai parlamenti (EP) képviselő amiatt, hogy Gyurcsány Ferenc cége, az uniós megbízást is elnyerő Altus nyolcvanmillió forintot adott Czeglédy Csabának, aki jelenleg előzetes letartóztatásban van. Budai Gyula szerint Gyurcsány nem a magánvagyonából támogatta a diákokat megrövidítő Czeglédy Csabát. A DK szerint viszont a nyolcvanmilliót nem az Altus Befektetési Zrt., hanem az Altus Portfólió Kft. adta Czeglédynek, amely nem kapott uniós pénzt.

– Az Európai Bizottság mintegy 1,5 milliárd forint összegben adott megbízást az Altus vezette konzorciumnak, Gyurcsány Ferenc cége pedig az ebből származó bevételéből 80 millió forintot juttatott a Magyarországon rendkívül súlyos bűncselekménnyel gyanúsított Czeglédy Csaba szombathelyi önkormányzati képviselőnek, aki az MSZP-nek, a DK-nak és az Altusnak is volt ügyvédje – fejtette ki Deutsch Tamás tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján. A fideszes EP-képviselő közölte, azt reméli, hogy az EU-s források terhére elkövetett súlyos csalás és más szabálytalanságok gyanúját felvető tranzakció­val kapcsolatban az OLAF azonnali vizsgálatot rendel el. A politikus nélkülözhetetlennek nevezte, hogy a hivatal megtegye a szükséges lépéseket. Emlékeztetett, már másfél éve is szót emelt az Altus vezette konzorciumnak az Európai Bizottságtól kapott megrendelése miatt.

– Nincs példa Európában arra, hogy egy volt miniszterelnök, egy jelenleg is aktív politikus tulajdonában lévő magánvállalat az európai adófizetők pénzéből 1,5 milliárd forintnyi megbízást kapjon – jegyezte meg. – Gyurcsány Ferenc pedig a cége nyereségéből támogatta a saját pártját – tette hozzá.

Brüsszelben is eljárás indulhat Czeglédy ügyében

Fotó: Havran Zoltán

Brüsszelben is eljárás indulhat Czeglédy ügyében

Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő úgy látja: a Czeglédy Csaba által üzemeltetett bűnszervezet mögött Gyurcsány Ferenc és a baloldal áll, és Czeglédy Csaba nem más, mint „a volt kormányfő és a baloldal strómanja”. Budai Gyula a PestiSrácoknak tegnap úgy nyilatkozott, továbbra is fenntartja és úgy gondolja, hogy igen aljas húzás volt Czeglédytől diákokat becsapni, és az elvégzett munkájukért nem fizetni. Az, hogy Gyurcsány Ferenc „baráti kölcsönt” adott volna Czeglédynek a diákmunka kifizetésére, ismét ellentmond a tényeknek, hiszen Czeglédy ezt nem tette meg, Gyurcsány pedig nem a magánvagyonából, hanem az Altus cégből vette ki a kölcsön összegét, amit viszont uniós pénzekből finanszíroztak. – Így ez sem éppen szabályszerű kölcsön volt, – és még finoman fogalmaztam – tette hozzá Budai Gyula.

A DK közleményben reagált az EP képviselő által elmondottakra. Az ellenzéki párt szerint Czeglédy Csabának nem az Altus Befektetési Zrt., hanem az Altus Portfólió Kft. adott pénzt, amelybe egyetlen fillér sem jutott az EU-s megbízás ellenértékéből. A DK pert indít mind a két fideszes politikus ellen. Illetve kijelentették, hogy egy nyertes eljárás esetén az elperelt pénz a párt kampánykasszáját gazdagítja.

A DK által elmondottakat árnyalja, hogy a cégadatbázisban szereplő adatok szerint mind a két Altus cég székhelye Budapesten, a Dohány utca 12–14. alatt, a 7. emeleten van. Az Altus Portfóliót 2014-ben alapították, a befektetési zrt.-t pedig 1992-ben. A két cégnek nem csak a székhelye azonos, a cégjegyzésre jogosult személy egy­aránt Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára.

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó – hárommilliárd forintos – költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás.

Kiemelt

Sorokra vágott újság

Kína partjaitól 200 kilométerre Tajvan igyekszik kitörni a rohamléptekben fejlődő rivális sárkány szorításából. Az ország apró mérete ellenére méltán szerepel a világ legjeinek szinte összes toplistáján.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!