2016. augusztus 26., péntek, Izsó napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/ujabb-telepuleseken-lehet-felsooktatas-257194/

Újabb településeken lehet felsőoktatás

Hatvanban, Kisvárdán és Sümegen indulhat gazdasági, informatikai és egészségügyi képzés
A tervek szerint jövő szeptembertől Hatvanban, Kisvárdán és Sümegen is lesznek a helyi igényeknek megfelelő felsőoktatási képzések, később újabb városok is felkerülhetnek a felsőoktatás térképére.

Új lehetőséget jelentenek a közösségi felsőoktatási képzési központok (kfkk) a hátrányos helyzetű régiók versenyhelyzetének javítására. Hatvan, Kisvárda és Sümeg városában már 2016 szeptemberében elindulhat a képzés – tudtuk meg a felsőoktatási államtitkárságtól.

Hatvanban nemzetközi gazdálkodás alapképzést indít a Budapesti Gazdasági Főiskola, valamint ápolás és betegellátás alapszakot a Semmelweis Egyetem. Kisvárdán a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem is indít képzéseket, az előbbi agrármérnöki és turizmus-vendéglátás, míg az utóbbi programozó informatikus szakot hirdet meg jövőre. Sümegen a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola gazdálkodási menedzsment, kereskedelem és marketing, turizmus és vendéglátás alapszakot, illetve egészségügyi szakápolói képzést indítana, az Emberi Erőforrások Minisztériuma jelenleg még vizsgálja a főiskola kérelmét.

Azokban a térségekben, ahol nincs a helyi szükségleteket kielégítő felsőfokú képzést nyújtó intézmény, nagyobb az esélye a fiatalok elvándorlásának, amely hátrányosan érinti a környék gazdasági helyzetét is.

A kfkk nem egy új intézménytípus, hanem egy olyan szervezet, amely egy vagy több felsőoktatási intézmény képzéseinek biztosítja az infrastrukturális feltételeket a helyi gazdaság igényei alapján. A központok fenntartói lehetnek a helyi önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek vagy akár egyházak is, amelyeknek fontos, hogy az adott településen és vonzáskörzetében megfelelő tudásközpontok jöjjenek létre.

A kfkk-t a vonatkozó rendelet alapján csak államilag elismert felsőoktatási intézménnyel együttműködve lehet létrehozni olyan képzésekkel, amelyeket már az Oktatási Hivatal (OH) korábban nyilvántartásba vett. A létrehozásukat az oktatásért felelős miniszter engedélyezi, majd ezt követően az OH veszi nyilvántartásba a szervezetet.

A felsőoktatásért felelős államtitkárság célja, hogy a közösségi felsőoktatási képzési központok a közösségépítés egyéb formáinak is helyet adjanak, mint klubok, civilszervezetek befogadása, sportolási lehetőségek és kulturális programok biztosítása.

A 2017-es évben újabb kfkk-k megnyitását tervezik Ózdon, Békéscsabán, Sátoraljaújhelyen és Salgótarjánban. Az utóbbi két településen már a konkrét képzések és az egyetemi partnerek is megvannak, a nógrádi megyeszékhelyen informatikus, műszaki, valamint egészségügyi képzések indulhatnak az Óbudai és a Semmelweis Egyetem közreműködésével, míg Sátoraljaújhelyen a Miskolci Egyetem lesz a partner gépészmérnöki és ápolás-betegellátás szakok indításával.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Hajózástörténet és repülőgéproncsok

Van a Balaton-felvidéki, festői Dörgicsén egy galéria, melyet egyszerűen csak Ólnak keresztelt tulajdonosa, a festő-grafikus művész Veszely Ferenc.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!