2017. november 21., kedd, Olivér napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/ujabb-rangsor-amelyen-nem-szerepel-ceu-2196343/

Újabb rangsor, amelyen nem szerepel a CEU

Bár a CEU körüli vitákban számos alkalommal elhangzik, hogy az egyetem a világelitbe tartozik, néhány nappal ezelőtt ismét egy olyan felsőoktatási rangsort publikáltak, amelyen nem szerepel az intézmény. Rajta van viszont a Semmelweis Egyetem, amely javított is a korábbi helyezésén.

Egy év alatt lecsúszott a CEU a Times Higher Education (THE) nevű, a világ felsőoktatási intézményeit rangsoroló listájáról. Míg tavaly a 301–350. helyen végzett, addig az idei, összesen 1102 egyetemet tartalmazó listán egyáltalán nincs rajta.

A világrangsor készítői öt terület mutatói alapján – oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció – mérik az intézményeket. Ezek alapján a Semmelweis Egyetem a tavalyi 501–600. helyezését a 401–500-ra váltotta, azaz egy teljes kategóriával feljebb került. Legjobban a nemzetközi orientáció szempontjából felelt meg, ami a külföldi hallgatók és oktatók arányának, valamint a nemzetközi együttműködésben született publikációk kiemelkedő számának tudható be. Emellett az idézettségi mutató területén is sikerült javítania eredményein a Semmelweisnek.

A listára hét magyar egyetem került fel: a 601–800. helyen végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem, a 801–1000. helyen pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Corvinus Egyetem és a Debreceni Egyetem áll.

A világranglista élén egyébként angol és amerikai intézmények szerepelnek, az első helyezett az Oxfordi Egyetem, a második helyen a Cambridge-i Egyetem, a harmadik helyen megosztva a Kaliforniai Műszaki Egyetem és a Stanford Egyetem végzett.

A CEU azonban nemhogy a dobogóhoz nem került közelebb, de eltűnt a londoni székhelyű THE rangsoráról. Ám nem ez az első eset, hogy nem szerepel az intézmény felsőoktatási világranglistán. Ahogy lapunk is beszámolt róla korábban, a Soros György nevéhez köthető egyetem nem található meg a brit QS World University Rankings 2017/2018 rangsorban, sem a széles körben hivatkozott Shanghai Global Ranking listáján, de a CWUR globális egyetemi rangsoron sem. Két éve még sikerült bekerülnie a University Ranking by Academic Performance rangsorába, de a kétezer egyetem közül akkor is csupán az 1630. lett.

Hirdetés

Kiemelt

Frontális támadás indult Magyarország ellen

Vádaskodik, fenyeget és rágalmakat fogalmaz meg Soros György, és befenyítette Magyarországot – így reagáltak a nemzetközi tőzsde­spekuláns nyilatkozatára a Fidesz politikusai.

Poszt-trauma

Ujhelyi nagyon meglepődhetett a kérdésére kapott válaszon

A legilletékesebbekhez fordult.

Ötven ostoba

A Ferencvárosi Torna Club most ­en­nyinél tart. Sok? Kevés?

A hitelesség és a HVG

Aki keveset gondolkodik...

Bokros agymenése

A MoMa ura már további három Orbán-ciklust is elképzelhetőnek tart!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!