2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/ujabb-per-jakubinyi-ellen-2542336/

Újabb per Jakubinyi ellen

Ezúttal adócsalással, sikkasztással és csempészéssel vádolják mint felbujtót
Tárgyalást előkészítő üléssel megkezdődött tegnap a Fővárosi Törvényszéken Jakubinyi Róbert harmadik büntetőpere. Ebben az alapítványi botrányban játszott szerepe miatt kell felelnie a Gyurcsány-kormány polgári elhárításával is kiváló kapcsolatokat ápoló vádlottnak.

Tárgyalást előkészítő ülést tartottak szerdán a Fővárosi Törvényszéken Jakubinyi Róbert újabb ügyében. Ebben a Gyurcsány-kormány által felügyelt polgári elhárítás egyik legismertebb botrányának, az Egymásért Egy-másért Alapítvány ügyének kulcsfiguráját adócsalással, sikkasztással és csempészéssel vádolják mint felbujtót.

A nyilvánosság kizárásával lezajlott ülés feladata annak biztosítása volt, hogy törvénysértő vád ne kerüljön a bíróság elé, és az eljáró tanács ne vonjon hatáskörébe illetékességébe nem tartozó ügyet.

Fotó: Havran Zoltán

Kiváló titkosszolgálati kapcsolatai miatt évtizedekig háborítatlanul tevékenykedhetett

Úgy tudjuk, az adott ügyben pertechnikai kérdések merülhettek fel elsősorban az eljárás gyorsítása érdekében, hiszen ennek az ügynek a többi szereplőjét már évekkel korábban elítélték, sőt büntetésüket is letöltötték. Az előkészítő ülés után Albrecht Krisztián bíró várhatóan hamarosan kitűzi a tárgyalási napokat az ügyben, ám az elsőfokú ítélet kihirdetése tavasznál korábban nem várható.

Emlékeztetőül: a Fővárosi Főügyészség adócsalással, sikkasztással és csempészéssel vádolja a kiváló titkosszolgálati és politikai kapcsolatai miatt évtizedeken keresztül háborítatlanul dolgozó Jakubinyi Róbertet, aki az Egymásért-botrány kirobbanásakor megszökött, így kimaradt az alapítványi perből.

Jakubinyi Róbertet később Bécsben fogták el és adták ki a magyar hatóságoknak. A vád szerint Jakubinyi a csempészést az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) jogászainak jóváhagyásával követte el.

Társaival együtt 2005 augusztusa és 2007 februárja között 59 esetben a belföldi forgalomba bocsátott ázsiai importáruk után nem fizették meg a közterheket, több mint egymilliárd forinttal csökkentve az adóbevételeket.

A férfit azzal is vádolják, hogy az ő utasítására az alapítvány házipénztárából csaknem egymilliárd forintot vettek ki, ami hozzá került, és azt nem az alapítvány, hanem a saját céljaira fordította.

A vádlott tegnap külön bírói engedéllyel jöhetett Debrecenből Budapestre az előkészítő ülésre, miután a múlt héten megszüntették a belügyminiszter lejárattatásával kapcsolatos ügyben elrendelt előzetes letartóztatását és lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el számára Debrecenben, azzal, hogy nyomkövetőt kell viselnie.

Ebben az ügyben a vádirat szerint arra próbálta rábírni az éjszakai életben ismert, házi őrizetben lévő Tanyi György védőjét, hogy az ügyvéd vegye rá védencét: szökjön meg és Pintér Sándorral kapcsolatos dokumentumokat vigyen ki külföldre azért, hogy azok segítségével az ottani sajtóban lejárassa a belügyminisztert.

Jakubinyit október 19-én első fokon már négy évre ítélte a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa Galambos Lajos, a Gyurcsány-kormány polgári elhárításának volt főigazgatója és Gyarmati György, az NBH volt osztályvezetője megvesztegetése miatt.

Galambost ezért, valamint államtitoksértésért öt év szabadságvesztéssel, továbbá 150 millió forint vagyonelkobzással sújtották, Gyarmati vesztegetésért három évet kapott, és 100 millió forint vagyonelkobzásra ítélték.

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!