2017. július 23., vasárnap, Lenke napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/ujabb-lejarato-kampany-hazank-ellen-1657258/

Újabb lejárató kampány hazánk ellen?

Soros György áll azon szervezet mögött, amely azt állítja, a gödi TopHáz Speciális Otthonban a fogyatékos ellátottak rossz körülmények között élnek. A Mental Disability Advocacy Centre megállapításai tegnap tényként jelentek meg a The New York Timesban.

Rendkívüli vizsgálatot indított a kormány a fogyatékosokat ellátó kétszázhúsz személyes gödi Topház Speciális Otthonban, mert egy nemzetközi civil szervezet szerint a fogyatékossággal élőket ellátó intézményben rendkívül rossz körülmények uralkodnak – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A bejelentést azt követően tették meg, hogy a Magyarországon és az Egyesült Királyságban működő Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) azt írta, a bentlakásos intézményben tett áprilisi látogatásukkor rossz higiéniai körülményeket, indokolatlan fizikai korlátozást, alultáplált és ellátatlan sebektől szenvedő gondozottakat találtak.

A Mental Disability Advocacy Centre-t a Soros-féle Open Society Foundations alapította 2002-ben és azóta is a szervezet egyik támogatója.

Az MDAC megállapításai azt köve­tően váltak ismertté, hogy azoknak a The New York Times önálló cikket szentelt. A közösségi médiában több hozzátartozó is visszautasította az otthont ért vádakat. Sikerült megszólaltatnunk egy édesanyát, akinek 21 éves gyermeke kilenc éve a gödi otthon lakója. Szép Veronika elmondta: hetente három alkalommal 11 órától este hatig tartózkodik gyermeke mellett az intézményben, így volt ideje arra, hogy benyomásokat szerezzen az ottani munkáról. A gyermekek érdekeit maximálisan szem előtt tartó dolgozókkal találkozott, bántalmazásnak, elhanyagolásnak a nyomait nem fedezte fel. Az ön- és közveszélyes gyermekeknek vannak sebeik – ez kétségtelen. Szerinte minden rágalom, és ő minden fórumon hajlandó visszaállítani az otthon becsületét.

A humántárca mindenesetre felfüggesztette az intézmény igazgatójának megbízatását. Közleményükben hangsúlyozták: a kormány régi célja, hogy megszüntesse a nagy szociális intézményeket, és az azokban lakó fogyatékos és pszichiátriai betegeket kisebb létszámú otthonokban helyezze el. Összesen mintegy 2500 fogyatékos ember költözhet ki a jövő év végéig a nagy létszámú szociális ellátó intézményekből, s erre a célra a kormány 21,8 milliárd forintot fordít. Megtudtuk, a gödi Topház Speciális Otthon bezárását is tervezik, mivel az valóban nem felel már meg a 21. századi elvárásoknak.

Az MDAC megállapításának szakmaiságát ugyanakkor jól illusztrálja az a tény, hogy tavaly az Európai Bizottság támogatásával működtetett nemzetközi gyermekvédelmi projektjükbe kerestek jogi, szociális, és egészségügyi területről résztvevőket. Az önkénteseknek lehetőségük lesz a gyermekjogok érvényesülését vizsgálni – ígérték a kiírók.

A tréning 3 napos volt, a kiírás szerint ennyi idő alatt megismerkedhették „az emberi jogok univerzális, európai és nemzeti keretét, monitorozási és kommunikációs módszereket”.

Kiemelt

Tízfontos

Ma már senki sem kérdőjelezi meg Austen helyét az irodalmi panteonban, mégis példa nélküli, hogy valamely szerzőt, ráadásul nőt, olyan dicsőségben részesítsenek, mint őt.

Poszt-trauma

Obama transzgender öröksége tovább élhet az amerikai hadseregben

Mehet a közös zuhanyzás.

Külhonban is magyarul

Történelmi bejelentést tett Tusnádfürdön az MTVA vezérigazgatója.

Merénylet

A rossz fújásnak is vannak fokozatai.

Újabb nehéztüzérrel támadnak a ballibek

Konrád György is feltűnt a színen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!