2017. május 29., hétfő, Magdolna napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/ujabb-lejarato-kampany-hazank-ellen-1657258/

Újabb lejárató kampány hazánk ellen?

Soros György áll azon szervezet mögött, amely azt állítja, a gödi TopHáz Speciális Otthonban a fogyatékos ellátottak rossz körülmények között élnek. A Mental Disability Advocacy Centre megállapításai tegnap tényként jelentek meg a The New York Timesban.

Rendkívüli vizsgálatot indított a kormány a fogyatékosokat ellátó kétszázhúsz személyes gödi Topház Speciális Otthonban, mert egy nemzetközi civil szervezet szerint a fogyatékossággal élőket ellátó intézményben rendkívül rossz körülmények uralkodnak – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A bejelentést azt követően tették meg, hogy a Magyarországon és az Egyesült Királyságban működő Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) azt írta, a bentlakásos intézményben tett áprilisi látogatásukkor rossz higiéniai körülményeket, indokolatlan fizikai korlátozást, alultáplált és ellátatlan sebektől szenvedő gondozottakat találtak.

A Mental Disability Advocacy Centre-t a Soros-féle Open Society Foundations alapította 2002-ben és azóta is a szervezet egyik támogatója.

Az MDAC megállapításai azt köve­tően váltak ismertté, hogy azoknak a The New York Times önálló cikket szentelt. A közösségi médiában több hozzátartozó is visszautasította az otthont ért vádakat. Sikerült megszólaltatnunk egy édesanyát, akinek 21 éves gyermeke kilenc éve a gödi otthon lakója. Szép Veronika elmondta: hetente három alkalommal 11 órától este hatig tartózkodik gyermeke mellett az intézményben, így volt ideje arra, hogy benyomásokat szerezzen az ottani munkáról. A gyermekek érdekeit maximálisan szem előtt tartó dolgozókkal találkozott, bántalmazásnak, elhanyagolásnak a nyomait nem fedezte fel. Az ön- és közveszélyes gyermekeknek vannak sebeik – ez kétségtelen. Szerinte minden rágalom, és ő minden fórumon hajlandó visszaállítani az otthon becsületét.

A humántárca mindenesetre felfüggesztette az intézmény igazgatójának megbízatását. Közleményükben hangsúlyozták: a kormány régi célja, hogy megszüntesse a nagy szociális intézményeket, és az azokban lakó fogyatékos és pszichiátriai betegeket kisebb létszámú otthonokban helyezze el. Összesen mintegy 2500 fogyatékos ember költözhet ki a jövő év végéig a nagy létszámú szociális ellátó intézményekből, s erre a célra a kormány 21,8 milliárd forintot fordít. Megtudtuk, a gödi Topház Speciális Otthon bezárását is tervezik, mivel az valóban nem felel már meg a 21. századi elvárásoknak.

Az MDAC megállapításának szakmaiságát ugyanakkor jól illusztrálja az a tény, hogy tavaly az Európai Bizottság támogatásával működtetett nemzetközi gyermekvédelmi projektjükbe kerestek jogi, szociális, és egészségügyi területről résztvevőket. Az önkénteseknek lehetőségük lesz a gyermekjogok érvényesülését vizsgálni – ígérték a kiírók.

A tréning 3 napos volt, a kiírás szerint ennyi idő alatt megismerkedhették „az emberi jogok univerzális, európai és nemzeti keretét, monitorozási és kommunikációs módszereket”.

Hirdetés

Kiemelt

Századvég: Orbánt több mint kétszer annyian választanák mint Botkát

Az, hogy Botka László ellenzi a magyar határon megépült kerítést, a válaszadók többségénél népszerűtlenné teszi a szocialisták jelöltjét.

Poszt-trauma

Egyre bővül a putyinisták listája

Mindenki, aki találkozik az orosz elnökkel, vagy csak Orbán?

Botka nem ismeri Magyarország államformáját!

Óvodásokhoz szólt Botka beszéde.

A kép, amitől a nemzeti oldalnak elállt a lélegzete

Titokzatos öltönyös alak tűnt fel a First Ladyk csoportképén.

Újabb szintet lépett a liberális idiotizmus

Teljesen természetes az iszlamista terror.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!