2017. július 28., péntek, Szabolcs napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/ujabb-korrupcio-hataron-1707175/

Újabb korrupció a határon

Ismét tucatszám vettek őrizetbe rendőröket

Nyomozó ügyészek és készenléti rendőrök fogtak el kedden tucatnál több határrendészt a röszkei határon, vélhetően Záhonyban, tudta meg a Magyar Idők. Információnk szerint az akció ismét a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) operatív felderítése nyomán indult.

Kedd reggeltől késő délutánig a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) regionális osztályának nyomozó ügyészei és készenléti rendőrök előbb a röszkei határátkelőn szolgáló, gyanúba keveredett határrendészeket, majd a szabadnapjukat töltőket, illetve a szabadságon lévőket az otthonukban fogták el. Előállításukat követően korrup­ciós bűncselekményekkel gyanúsították meg valamennyi egyenruhást, őrizetbe vették őket, valamint a KNYF indítványozta az előzetes letartóztatásukat is.

Meg nem erősített információnk szerint az elfogottak pénzt – állítólag esetenként 5–50 eurót – kértek és kaptak a határt átlépőktől az átlépés meggyorsítása, illetve a hivatalos procedúra elmaradása fejében. Úgy tudjuk, az alapos gyanút tárgyi bizonyítékok is igazolják, az NVSZ ugyanis rögzítette a pénzátadás-átvételek jelentős részét.

A KNYF szerdán közleményt adott ki a keddi elfogásokról. Ezek szerint Központi Nyomozó Főügyészség 32 rendőrt hallgatott ki gyanúsítottként, közülük többen elismerték a bűncselekmény elkövetését. A nyomozás adatai szerint a röszkei határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő határrendészek rendszeresen kértek és fogadtak el a Magyarország területéről kilépő, illetve belépő külföldi állampolgároktól jogtalan előnyként készpénzt, amelynek mértéke alkalmanként változó összegű volt. A gyanúsítottak beosztotti állománykategóriába tartoznak, vezető beosztású vagy tiszti rendfokozatú rendőr nincs köztük. Az ügyben 10 embert vettek őrizetbe, előzetes letartóztatásukat az ügyészség indítványozta

Forrás: MTI

Egész nap tartott az ügyészek és a készenléti rendőrök akciója (képünk illusztráció)

Legutóbb idén januárban vesztegetés miatt letöltendő börtönbüntetést kapott az a tíz gyulai határrendész, akik még 2014-ben hónapokon keresztül sarcolták az átkelőhelyre érkező külföldi kamionosokat. Néhány euró­ért vagy apró ajándékokért gyorsabban átengedték őket, de szemet hunytak a kisebb szabálytalanságok felett is.

Az elítélt határrendészeket 2014. április 18-án szolgálat közben fogták el a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai készenléti rendőrök közreműködésével. Az elfogást az NVSZ felderítése előzte meg, csakúgy, mint Záhonyban már kétszer is. Korrupció gyanúja miatt 2015-ben négy akcióban a záhonyi határátkelő teljes állományát elfogta a KNYF az NVSZ feljelentésére. Először két akcióban a csempészekkel üzletelő NAV-osokat, majd szintén két akcióban a határrendészeket állították elő.

Összesen több mint száz rendőr és vámos ellen indult eljárás.

Kiemelt

Politikacsinálás kerülő utakon

Egy sor szervezet és csoportosulás a tényleges civil szervezetek mögé húzódva tisztán pártpolitikai aktivitást fejt ki, pártpolitikai célok megvalósítására tör.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!