2016. augusztus 30., kedd, Rózsa napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/uj-szakaszba-lep-szellkapu-projekt-402079/

Új szakaszba lép a Széllkapu-projekt

A földfelszín alá vinnék a Fény utca forgalmát a Millenáris előtt 2017 őszére
A két évig tartó bontás és a sitt feldolgozása után újra csendes a Ganz-gyár és a volt Ipari Minisztérium telke a budai Millenáris tőszomszédságában. A közbeszerzésen nyertes cégek március végén mutatják be a területre megálmodott park és mélygarázs első látványterveit. Az elképzelések szerint a Fény utca egy szakaszon a föld alatt fut majd. A környék levegő- és életminőségét nagyban javító beruházás 2017 őszére készülhet el.

A múlt héten lezárult közbeszerzés nyertese, a FŐBER Zrt.–TSPC Kft. páros végzi a Millenáris Széllkapu projekt keretében a park és az alatta kialakítandó mélygarázs komplex tervezési és egyéb mérnöki munkáit – mondta el a Magyar Időknek Halmai Zoltán. A Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: a látványterveket március végén mutatják be a nagyközönségnek. A Millenáris park és a Margit körút közötti területen az építkezés a tervek szerint 2017 őszén fejeződik be. Jelenleg az ősszel megkezdett bontási munkálatok utolsó szakasza zajlik. A nagyobb zajjal járó tevékenységekkel már végeztek, csak a bontási anyag aprítása van hátra, de február végére ezzel is elkészülnek – mondta el Halmai Zoltán. A válogatott és ledarált betontörmeléket ideiglenesen visszatöltik az elbontott alaptestek helyén keletkezett gödörbe, így az építkezés megkezdéséig nem jelent majd balesetveszélyt egy nagy kiterjedésű és meglehetősen mély kráter.

A Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: az egykori Ganz-gyár épületei közül az úgynevezett „melegpörgető” üzem bontása igen komoly műszaki kihívás elé állította a kivitelezőt. A beton monstrum alapja több mint öt méter mélyen nyúlt a föld alá, a falak vastagsága helyenként a négy és fél métert is elérte. Egykor itt tesztelték az üzemben gyártott soktonnás, nagy fordulatszámú turbinákat, és egy esetleges meghibásodás esetén csak ilyen túlméretezett falakkal tudták elkerülni a katasztrófát. Halmai Zoltán beszámolt arról is, hogy a múlt héten kapták kézhez a környezetvédelmi szakhatóság határozatát is. Mivel itt sok éven át folytattak ipari tevékenységet, előbb a környezeti állapot felmérését, majd alapos tényfeltáró vizsgálatokat kellett végezni. Ezek eredményeit kiértékelve a hatóság megállapította, hogy a terület szennyezettsége kármentesítési beavatkozást nem igényel, de úgynevezett monitoringterv elkészítését rendelték el. A terv alapján mérőkutakat fognak kialakítani a területen, hogy a talaj és a talajvíz minőségét rendszeres mérésekkel tudják ellenőrizni az építés befejezése után is még évekig. Az ügyvezető hozzátette: a zöldhatóság határozatában azt is figyelembe vette, hogy a park kialakításához mindenképpen részleges talajcserére lesz szükség, mert döntően törmelék van a felső rétegben, ami növénytelepítésre alkalmatlan.

A területet a Millenáris parktól elválasztó Fény utca jövőjével kapcsolatban az ügyvezető elmondta: a jelenlegi nyomvonalat autóktól mentes, gyalogosan zavartalanul átjárható területként szeretnék kialakítani, a Lövőház utca felől érkező gépjárművek az irodaház és a bevásárlóközpont mélygarázsainak lejárata után a felszín alatt közlekednének a Kis Rókus utcáig.

A nagyobb zajjal járó tevékenységekkel már végeztek, csak a bontási anyag aprítása van hátra

Forrás: Bach Máté

A nagyobb zajjal járó tevékenységekkel már végeztek, csak a bontási anyag aprítása van hátra

A kormány 2013 márciusában döntött úgy, hogy a Budapest II. kerületi Margit körút 85–87. szám alatti ingatlanon, az egykori Ganz-gyár és Ipari Minisztériumi épülete helyén közpark létesüljön. Rövidesen ötletpályázatot írtak ki a Margit körút–Kis Rókus utca–Fény utca–Mammut II. bevásárlóközpont által határolt ingatlan hasznosítására. Összesen 228 pályamű érkezett a kiírásra, amelyek közül a bírálóbizottság 23 munkát talált díjazásra és továbbgondolásra érdemesnek. A volt Ipari Minisztérium épületének bontása 2014. március 13-án kezdődött meg. A munkálatok nem voltak eseménymentesek. A Margit körúti irodaépület Kis Rókus utca felőli szárnyát egy tartógerendán észlelt kritikus repedés miatt a kivitelező május 12-én leomlasztotta. Személyi sérülés szerencsére nem történt, az anyagi kár sem volt jelentős. A Millenáris Széllkapu Kft. ügyvezetője azonnal leállította a bontást és szakértői vizsgálatot rendelt el. A vizsgálat lezárultát követően, az elrendelt személyi és eljárásbeli változtatásokkal, felülvizsgált bontási tervvel és szigorúbb műszaki felügyelet mellett folytatódott a bontás. Augusztus 1-jén törmelékdarabok hullottak a Margit körútra. A vizsgálat megállapította, hogy a munkavezető nem észlelte időben, hogy a bontógép kezelője egy ponton eltért az előírt bontási technológiától, nem állította le a munkát és nem rendelte el a Margit körút lezárását. A munkák egy héttel később új munkavezetővel folytatódtak. A volt Ipari Minisztérium épületének bontása 2014. augusztus 13-án fejeződött be. A lebontott épület helyét murvával borították, hogy átmenetileg a terület autóparkolóként hasznosulhasson. A kormány két héttel később, augusztus 27-i ülésén döntött arról, hogy a „melegpörgető” és a Ganz-csarnok bontásával folytatódik a terület megújítása. Tavaly januárban kezdődött meg a bontás második szakasza, ami az épületek felszíni részeinek teljes eltüntetésével tavaly június 9-én fejeződött be. Azóta a felszín alatti elemek kibontásán és a maradványok ledarálásán, osztályozásán dolgoztak a szakemberek.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Merkel: egy évvel ezelőtt mély meggyőződésemnek adtam hangot

A német kancellár 2015. augusztus 31-én mondta először nyilvánosan a menekültválsággal kapcsolatban, hogy „sikerülni fog, megoldjuk”.

Poszt-trauma

Clinton elintézte: az Alapító atyák forognak a sírjukban

Egy demokráciában a szólásszabadság szent és sérthetetlen.

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!